Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

RESTITUENTI NEMAJÍ ZÁJEM O PŮDU
Zájem restituentů o nabízené zemědělské pozemky je podle Pozemkového fondu i přes zlepšení podmínek a blížící se restituční tečku nízký. Nevypořádané nároky mají hodnotu asi 2,7 miliardy korun, což je 39 procent z dosud rozhodnutých. Náhradní pozemky mohou restituenti, kterých je evidováno asi 118.000, získat prakticky do konce roku 2005. Od roku 2006 pak mají možnost dostat jen finanční náhradu v hodnotě půdy v roce 1991. Enormní zájem je pouze o pozemky uvnitř obcí nebo o pozemky, u kterých lze v budoucnu očekávat jiné než zemědělské využití. Těch je fond velmi málo. Oprávněné osoby mohou v současnosti získat bezúplatně náhradní pozemek nebo mají možnost uplatnit absolutní přednost při koupi pozemků nabízených fondem v obci, kde jim nárok vznikl. Nárok se jim pak započítá proti ceně kupované půdy. Třetí možností je pak finanční náhrada.

CIZINCI Z EU BY DLE SENÁTU MĚLI MÍT MÍRNĚJŠÍ PODMÍNKY PŘI NÁKUPU PŮDY
Senát odmítl podmínku tříletého trvalého pobytu, kterou by museli splňovat cizinci z ostatních zemí EU pro nákup zemědělské a lesní půdy v ČR. Tento požadavek není v souladu se smlouvou o přístupu k EU, řekl předseda senátního výboru pro evropskou integraci Jiří Skalický. Občané EU by ale museli být kvůli koupi pozemků či lesů registrováni v seznamu zemědělských podnikatelů. Počítá s tím senátní verze novely devizového zákona, kterou nyní dostane k novému projednání Poslanecká sněmovna. Senátoři upozorňovali na to, že zájemci o nákup nemovitostí v ČR si již našli cesty, jak svého cíle dosáhnout.

VE VÝROBCÍCH DISNEY JSOU PRÝ TOXICKÉ LÁTKY
Ekologická organizace Greenpeace zveřejnila analýzu dětských textilních výrobků nadnárodní firmy Disney. Vzorky různých druhů dětského oblečení z 19 zemí světa analyzovala nezávislá dánská laboratoř Eurofins a rozbory prokázaly ve všech testovaných výrobcích přítomnost celé řady nebezpečných látek např. ftalátů, olova, formaldehydu či organických sloučenin cínu.

KLAUS PODEPSAL TŘI ZÁKONY, MIMO JINÉ O CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍCH NATURA
Prezident Václav Klaus podepsal tři zákony, mimo jiné o chráněných oblastech evropského typu Natura. Sdělil to Klausův tajemník Ladislav Jakl. Prezident stvrdil svým podpisem rovněž novelu trestního řádu a novelu zákona o boji proti praní špinavých peněz. Díky změně zákona o ochraně přírody a krajiny bude mít Česko čtyři desítky chráněných území typu Natura. Přijetí normy požadovala po České republice jako novém členském státu Evropská unie. Na základě novely budou vyhlášeny takzvané ptačí rezervace, které by měly zajistit ochranu přírodních stanovišť ohrožených druhů ptáků.

Bruntál - Stát zaplatí rekonstrukci a odbahnění vodní nádrže u firmy Osram, která sousedí s bývalou skládkou odpadu. Vyčištění nádrže přijde skoro na 30 milionů korun. Čtyři miliony zaplatí město, zbytek uhradí Státní fond životního prostředí. Ostravská firma GHE s rekonstrukcí začala už loni, práce by měly skončit příští rok. \"Nádrž by se mohla stát součástí oddychové a sportovní zóny, s jejím rekreačním využitím počítá také územní plán,\" řekl mluvčí radnice Jiří Ondráček.

Rakovník - Devětašedesát bodů má takzvaný Akční plán enviromentálního vzdělávání, výchovy a osvěty města Rakovník pro roky 2004 až 2006, který zveřejnil odbor životního prostředí městského úřadu. Dokument mimo jiné uvádí, že město bude podporovat zapojení veřejnosti do řešení problémů životního prostředí v Rakovníku, že bude šířit informace o životním prostředí, podporovat takzvanou ekogramotnost nebo podporovat nejrůznější programy zaměřené na zlepšování životního prostředí ve městě. Akční plán také v dané problematice předpokládá úzkou spolupráci města se Správou CHKO Křivoklátsko, s jinými obcemi s rozšířenou působností a také doporučuje městskému úřadu včetně jím řízených organizací provoz šetrný k životnímu prostředí.
\"O akční plán, stejně jako koncepci enviromentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, ze které plán vychází, projevilo zájem ministerstvo životního prostředí a Český ekologický ústav,\" uvedla vedoucí odboru Alena Škoudlínová s tím, že oba dokumenty budou sloužit jako vzor pro další obce s rozšířenou působností.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů