Úterý, 23. dubna 2024

Litoměřice budou pět dní ekologickým městem

Litoměřice budou pět dní ekologickým městem
Litoměřice - Řadu programů v rámci týdne, kdy proběhnou oslavy Dne Země, přichystalo litoměřické Středisko ekologické výchovy Sever. Včera proběhl první z nich pro děti z litoměřických školek.
V jeho rámci se drobotina v Jiráskových sadech účastnila soutěží na ekologická témata. \"Na devíti stanovištích děti například obkreslovaly kůru stromů, pomocí náčiní hledaly drobné živočichy a podobně,\" popsal Miroslav Chlumský ze střediska Sever.
Samotné děti byly ze soutěžení nadšené. \"Nejvíc se mi líbilo šplhání po pavučině a obkreslování kůry,\" svěřil se malý Zdeněk Dejdar. U jednotlivých stanovišť dětem pomáhali dobrovolníci.
Akce budou pokračovat také dnes, a to na Základní škole Máchovy schody přednáškami pro středoškoláky. Ty budou rozděleny do třech bloků, a to alternativní zdroje energie, Chráněná krajinná oblast České středohoří a odpadové hospodářství.
Zítra bude pořádat středisko Sever den otevřených dveří. Ve čtvrtek, tedy v Den Země, proběhne na Mírovém náměstí v Litoměřicích prezentace ekologických firem a organizací. Uskuteční se rovněž promítání filmů s ekologickou tématikou. K vidění bude i horkovzdušný balón.
Konec akcí je naplánován na pátek, kdy budou moci zájemci navštívit přednášky ve středisku Sever.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů