Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jsou speciální biologické přípravky obsahující nezávadné kmeny bakterií fixované na minerální nosič, což zajišťuje jejich přímou vazbu na místo použití a ochranu proti okolním vlivům. Biopreparáty jsou ekologické, pro člověka, zvířata a rostliny neškodné. Snižují používání chemických přípravků. Uplatnění biopreparátů: AQUACLEAN odstraňuje škodliviny a zamezuje tvorbě řas a sinic ve vodách jezírek, nádrží a koupališť. MOSQUITOS hubí larvy komárů a muchniček, přičemž ostatní vodní fauna a flóra není nijak ohrožena. ACTI-GREEN zúrodňuje trávníky, váže vlhkost, redukuje mech, působí proti nežádoucím plísním a houbám. BACTIFOSSE odstraňuje zápach, rozkládá odpad a redukuje škodliviny v odpadní vodě septiků a jímek.

Celkem 400 tisíc korun rozdělíletos různým subjektům, které působí v oblasti životního prostředí, olomoucký magistrát. Radní zatím rozdělili čtvrt miliónu korun, zbývající částka zůstává jako rezerva. Novináře o tom informovalnáměstek olomouckého primátoraMiroslav Petřík (ČSSD).
Město i letos podpoří napříkladprojekt na záchranu a obnovu populace raků v okolí Olomouce, který realizuje olomoucká základní organizace Českého svazuochránců přírody Astacus. Magistrát jí poskytne na krytí nákladů45 tisíc korun.

Valašské Meziříčí Zhruba třem tisícovkám žab, kterým na jejich cestě za pářením stála v cestě rušná komunikace, pomohli letos ekologové ze Vsetínska. Záchranná akce trvala zhruba měsíc a kromě členů Českého svazu ochránců přírody z Valašského Meziříčí se na ní podíleli žáci Základní školy Hutisko- Solanec. Včera to řekl jeden z organizátorů Miroslav Dvorský. Ekologové instalovali zábrany před cestou u obce Hutisko- Solenac, která protíná trasu obojživelníků z jejich zimoviště do rybníka, kde se mohou pářit, na konci března. Zábrany svedly žáby do zahloubených kbelíků, v nichž je poté dobrovolníci po celý měsíc přenášeli přes silnici. Značná část z nich by totiž podle ochránců přírody skončila pod koly projíždějících automobilů. \"Letos jsme takto pomohli zhruba třem tisícům žab. V drtivé většině se jednalo o skokana hnědého, nechyběly ale ani ropuchy obecné,\"uvedl Dvorský.

ROLNÍKY ČEKAJÍ V EU ZMĚNY
České zemědělce čeká po vstupu do EU podle ministerstva zemědělství řada změn, mezi něž patří vyšší podpory i více opatření, která mají zajistit stabilitu agrárního trhu. Další část předpisů, které upravují výplatu dotací, a také některá tržní opatření podle pravidel EU projedná ve středu vláda. Čeští zemědělci budou po vstupu do EU dostávat z evropských zdrojů dotaci na hektar 57,35 eura (asi 1870 korun), což je třetí nejvyšší sazba z osmi přistupujících zemí, které přímé platby rozdělují ve formě jednotné dotace na plochu. Česko nahlásilo do Bruselu výměru 3,469 milionu hektarů hektarů zemědělské půdy, na níž připadá pro letošek 198,94 milionu eur, tedy 6,36 miliardy korun. Kabinet dostane ve středu na stůl předpis, jak se peníze budou vyplácet.

STŘEDOEVROPSKÁ KONFERENCE O OBALECH
Obaly a balení zabírají téměř neohraničené pole invencí novinek, nápadů a inovací, ale jsou také předmětem řady problémů, s nimiž se firmy musí poprat. Bude se jimi zabývat druhý ročník středoevropské konference o obalech, který proběhne 24.- 25. 5. 2004 v Praze v hotelu Olympik. Konference pod oficiálním názvem 2nd Central and Eastern European Conference on Packaging se zaměří na obalovou evropská legislativa se zaostřením na Polsko, Slovensko a Česko. Vedle toho je konference charakterizována posunem také do oblastí více technických a marketingových.

V EU MUSÍ BÝT GENETICKÉ POTRAVINY OZNAČENY
Nový zákon o povinném značení genetického jídla začal v EU platit. Nedá se říct, že by o genetické potraviny byl přemrštěný zájem. Lidé spíš upřednostňují biovýrobky, které neobsahují žádnou průmyslovou chemii, ačkoliv jsou až o 10 procent dražší. Sedm let trvalo EU, než vymyslela, jakým způsobem se bude prodávat jídlo, o jehož dlouhodobém dopadu na lidské zdraví vedou odborníci spory. Jedni tvrdí, že genetika nijak člověka neohrožuje, druzí varují před dopadem na lidský genofond. Unie se rozhodla přehodit rozhodování o stravě na občany: Jen oni mají právo rozhodnout, zda půjdou do rizika a koupí si potraviny vyrobené biotechnologiemi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů