Pátek, 19. dubna 2024

V křivoklátských lesích někdo nastražil otrávená vejce

V křivoklátských lesích někdo nastražil otrávená vejce
PRAHA - V křivoklátských lesích neznámý pachatel nastražil vejce napuštěná zřejmě prudkým jedem. Tři volně žijící zvířata po jejich pozření uhynula. Podobný případ se ve stejné lokalitě stal před dvěma lety. Policisté případ vyšetřují jako podezření z obecného ohrožení, informovala Česká televize (ČT).

Vejce někdo položil v lese u obce Skřivaň na Rakovnicku. U pravděpodobně otrávené nástrahy ležela tři uhynulá zvířata - liška, kuna a psík mývalovitý. Vejce byla nahoře naklepnutá, to, zda obsahují jed nyní zkoumají odborníci, uvedl Stanislav Čapek z rakovnické policie.

Podobný případ se na Křivoklátsku stal před dvěma lety. Tehdejší rozbory návnad odhalily přítomnost prudkého jedu, který je již několik desítek let zakázaný. Dříve byl používán v zemědělství. \"Je velice nebezpečný, protože je to dotykový jed,\" popsal látku vedoucí správy chráněné oblasti Křivoklátsko Petr Štěpánek. Otrava může nastat pouhým dotykem, dodal ekolog. Policisté však tehdy pachatele nedopadli a kauzu odložili.

Místní myslivci jsou případem zděšeni. Shodují se na tom, že pachatel musí prostředí křivoklátských lesů znát. Vajíčka byla totiž nastražena v místech, kde se hojně pohybuje zvěř. Rozbory nástrah a uhynulých zvířat budou hotovy asi za jeden měsíc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů