Úterý, 23. dubna 2024

Na ohni měly skončit i odpadky

Na ohni měly skončit i odpadky
ROŽENECKÉ PASEKY - Blížící se pálení čarodějnic je sice u lidí ve velké oblibě, ale ochránci přírody se na tuto tradici příliš vlídně nedívají. Důvodem je to, že na hranicích ohňů končí ekologicky nebezpečný odpad.
Problém pálení nepovolených věcí na ohních při čarodějnicích musí řešit každoročně Správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy ve Žďáru nad Sázavou (CHKO).
\"Jedno takové místo je Kamenice na Roženeckých Pasekách. Je to místo překrásných dálkových pohledů na turistické trase. Mimo spalného materiálu se tam nalézají pneumatiky a dokonce pytle s komunálním odpadem,\" popsal jedno z problémových míst mluvčí CHKO Jaromír Čejka.
Kopec nad Roženeckými Pasekami je právě kvůli své dominantní poloze místem pálení čarodějnic odedávna, takže ochránci přírody tady pálení čarodějnic nehodlají zakazovat. Hledají ale cestu, jak zabránit, aby na ohni skončil odpad.
\"Pozemek je majetkem státu, takže jednáme s jeho správcem o nápravě. Pokud se nedohodneme, oslovíme obec, aby to zlikvidovala,\" doplnil Čejka. Starosta obecního úřadu ve Věcově, pod nějž Roženecké Paseky patří, Zdeněk Vraspír (ČSSD) slíbil nápravu. \"To místo nikdo nehlídá, takže jsem o tom nevěděl. Jsme ochotni tam zajet a odvézt odpad na skládku,\" prohlásil Vraspír.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů