Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kloboucká Kosenka vracela vzácný les zpátky přírodě

Kloboucká Kosenka vracela vzácný les zpátky přírodě
VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Slavnostní vrácení jedlobukového lesa Ščúrnica přírodě bylo v sobotu ve Valašských Kloboukách prvním krokem k záchraně zdejší vzácné přírody. Hrozícímu vykácení původního lesa zabránila zdejší základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kosenka vykoupením lesního pozemku od soukromého majitele.
\" Na vykoupení 4,2 hektarů lesa jsme potřebovali sehnat 650 tisíc korun. Přestože jsme tomu moc nevěřili, díky finančním příspěvkům mnoha dárců se to do roka podařilo. Proto dnes můžeme Ščúrnicu symbolicky vrátit zpět přírodě,\" sdělil spokojený šéf Kosenky Miroslav Janík.
Podle Janíka by však bylo potřeba rozlohu lesa ještě rozšířit. \" Čtyři hektary jsou na správné fungování ekosystému opravdu málo. Takže stále pokračujeme ve snahách o vykoupení dalších úseků lesa,\" upřesnil. Celkově by ochránci chtěli získat alespoň 20 až 30 hektarů. V současnosti je podle ochranáře na kontě sbírky dalších více než 480 tisíc korun. Zakoupení lesa o rozloze 25 metrů čtverečních přitom přijde zájemce na 400 korun. V dlouhodobém měřítku by členové Kosenky chtěli dosáhnout toho, aby se za 50 let v Bílých Karpatech nacházela alespoň tři procenta lesů, která si zachovají původní podobu. V současnosti jsou jich zde dvě desetiny procenta.
Navrácení lesa přírodě se zúčastnil také český ministr životního prostředí Libor Ambrozek. \" Přijel jsem podpořit Kosenku a jejich projekt vykoupení a záchrany jedlobukového lesa, protože si myslím, že tato cesta má budoucnost. Mám tady také plno přátel, a tak jsem kromě toho chtěl i vychutnat zdejší atmosféru karpatského jara a trochu si zavzpomínat,\" řekl Ambrozek.
Lidé začali na záchranu přírodně cenné lokality přispívat od května loňského roku. Každý dárce se stal symbolickým spoluvlastníkem lesa a obdržel děkovný certifikát s tím, jakou část porostu pomohl zachránit. Do sbírky tak přispěla například skupina studentů, kteří koupili kus lesa pro svého učitele. Někteří lidé podle Janíka použili certifikát jako svatební či vánoční dar.
OTAKAR VEVERKA
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů