Čtvrtek, 28. března 2024

Vliv pracích prášků na životní prostředí

Vliv pracích prášků na životní prostředí

Pokud jste se v létě nemohli koupat v řece kvůli vodním řasám, vězte, že jednou z příčin byly i prací prášky. Mnoho pracích prostředků obsahuje fosfor, který je pro řasy živinou. Je-li ho ve vodě dost, řasy se při příznivém počasí snadno přemnoží. To pak vede ke snížení kyslíku ve vodě, ke zhoršení samočisticí schopnosti toků a někdy i k úhynu ryb.

Fosfor se do povrchových vod dostává i z pracích prášků - ve městech připadá na jejich vrub až polovička celkového znečištění fosforem. Městské a obecní čistírny všechen fosfor z odpadních vod neodstraní; tam kde čističky chybí, je situace ještě horší.

Na rozdíl od třeba rakouského trhu, kde se jiné než bezfosfátové prostředky neprodávají, jsou u nás k mání prostředky s fosforem i bez. Spotřebitel však mezi nimi rozlišuje obtížně. Většinou musí studovat etiketu, kde je složení uvedeno velmi drobným písmem, často jen cizojazyčně nebo také vůbec ne.

Ekologická poradna Rosa proto vydala aktuální hodnocení pracích prostředků na českém trhu z hlediska fosforu. Jeho obsah byl zjišťován laboratorním testem.

Lze říci, že oproti minulým letům je nabídka bezfosfátových prostředků vyšší. Lze to přičíst hlavně novým tekutým prostředkům, které se objevily na našem trhu nedávno a které téměř bez výjimky fosfor neobsahují, nebo jen v malé míře.

Naproti tomu u nás stále citelně chybí kompaktní prostředky (v obchodech se prodává jen jeden, další v síťovém prodeji), ačkoli právě tyto jsou k přírodě zdaleka nejšetrnější - neobsahují zbytečné látky, mají menší nároky na dopravu i obaly.

Kromě pracích prášků byly letos testovány i prostředky pro myčky nádobí. Zde je situace horší - s bezfosfátovým prostředkem se v roce 2000 nesetkáme, ačkoli před čtyřmi lety, kdy Rosa dělala podobné testování naposledy, to možné bylo.

Rosa monitoruje trh s pracími prostředky od roku 1993 a její zkušenosti ukazují, že český spotřebitel, který nechce zbytečně zatěžovat přírodu fosforem, musí pečlivě vybírat. Výrobci mu to stále moc neusnadňují.

Karel Srdečný
http://www.spotrebitele.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů