Je jahodová marmeláda přírodní?
Jahodová marmeláda, byť s obsahem zahušťovacích přídavků a zbytky kadmia, olova a pesticidů, může být označena nálepkou s názvem „Přírodně čistá“. K tomuto zvláštnímu závěru dospěl Evropský soudní dvůr, který byl vyzván, aby se vyjádřil k procesu vedenému jedním ze soudců v Kolíně nad Rýnem v Německu.
Inspektorát, který se zabývá podvody, označil jednoho výrobce jahodové marmelády, která nesla označení \"Přírodně čistá\", obsahující však zahušťovač pektin, skládající se mimo jiné z výtažků převážně z vnitřní části kůry citrusových plodů, ovocné šťáva nebo kousků cukrové řepy, dále rezidua olova, kadmia a různých pesticidů .
Ve svém výroku Evropský soudní dvůr konstatoval, že pektin může být přidán do marmelád a byl regulérně uváděn mezi ingrediencemi, a proto normální a běžně informovaný a obezřetný spotřebitel (Evropský soudní dvůr často zmiňuje tento neurčitý typ spotřebitele) nemůže být přiveden v omyl označením \"přírodně čistá\".
Co se týče zbytků olova a kadmia, je jasné, že jsou obsažena coby znečištění ovzduší ve vzduchu i ve vodě, jak dokazují mnohé testy provedené v rámci Evropské unie. Totéž platí i o zbytcích pesticidů, neboť jejich používání je nejrozšířenějším prostředkem chránícím vegetaci proti od škodlivého hmyzu.
Podle rozhodnutí Evropského soudního dvora jsou veškeré tyto látky pod předepsanými minimy, proto označení „přírodně čistá“ nezapříčiňuje uvedení spotřebitele v omyl.
Podle názoru Národní unie spotřebitelů Itálie ale soudní dvůr nezná dobře evropskou směrnici o označování potravin, která zakazuje nazývat „přírodní“ nebo „čisté“ potravinářské výrobky, které mají stejnou charakteristiku jako ostatní. To znamená aditiva, zbytky jedovatých kovů, pesticidy atd. Dokonce ani biologické výrobky nemohou být nazývány přírodními.
Přeloženo a zkráceno z materiálů Unione Nazionale Consumatori, Itálie.