Čtvrtek, 28. března 2024

Je jahodová marmeláda přírodní?

Je jahodová marmeláda přírodní?
Může být jahodová marmeláda s obsahem zahušťovacích přídavků a zbytky kadmia, olova a pesticidů označena jako „Přírodně čistá“? Odpověď hledali italští spotřebitelé.

Jahodová marmeláda, byť s obsahem zahušťovacích přídavků a zbytky kadmia, olova a pesticidů, může být označena nálepkou s názvem „Přírodně čistá“. K tomuto zvláštnímu závěru dospěl Evropský soudní dvůr, který byl vyzván, aby se vyjádřil k procesu vedenému jedním ze soudců v Kolíně nad Rýnem v Německu.

Inspektorát, který se zabývá podvody, označil jednoho výrobce jahodové marmelády, která nesla označení \"Přírodně čistá\", obsahující však zahušťovač pektin, skládající se mimo jiné z výtažků převážně z vnitřní části kůry citrusových plodů, ovocné šťáva nebo kousků cukrové řepy, dále rezidua olova, kadmia a různých pesticidů .

Ve svém výroku Evropský soudní dvůr konstatoval, že pektin může být přidán do marmelád a byl regulérně uváděn mezi ingrediencemi, a proto normální a běžně informovaný a obezřetný spotřebitel (Evropský soudní dvůr často zmiňuje tento neurčitý typ spotřebitele) nemůže být přiveden v omyl označením \"přírodně čistá\".

Co se týče zbytků olova a kadmia, je jasné, že jsou obsažena coby znečištění ovzduší ve vzduchu i ve vodě, jak dokazují mnohé testy provedené v rámci Evropské unie. Totéž platí i o zbytcích pesticidů, neboť jejich používání je nejrozšířenějším prostředkem chránícím vegetaci proti od škodlivého hmyzu.

Podle rozhodnutí Evropského soudního dvora jsou veškeré tyto látky pod předepsanými minimy, proto označení „přírodně čistá“ nezapříčiňuje uvedení spotřebitele v omyl.

Podle názoru Národní unie spotřebitelů Itálie ale soudní dvůr nezná dobře evropskou směrnici o označování potravin, která zakazuje nazývat „přírodní“ nebo „čisté“ potravinářské výrobky, které mají stejnou charakteristiku jako ostatní. To znamená aditiva, zbytky jedovatých kovů, pesticidy atd. Dokonce ani biologické výrobky nemohou být nazývány přírodními.

Přeloženo a zkráceno z materiálů Unione Nazionale Consumatori, Itálie.

http://www.spotrebitele.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů