Čtvrtek, 28. března 2024

Odpady a nakládání s odpady v aktivitách BEUC

Odpady a nakládání s odpady v aktivitách BEUC
Výroční zpráva BEUC za rok 2000 uvádí několik nejdůležitějších událostí loňského roku v oblasti legislativy EU, které se týkají odpadů.

BEUC pokračuje v lobování za omezení odpadu, zejména elektronického a nebezpečného odpadu. Evropská komise vydala návrh Statistik nakládání s odpady, které by od členských států vyžadovaly statistiky o nakládání s odpady firem a domácností. Během roku BEUC aktivně pracovala na přípravě evropských směrnic o odpadu z automobilů a elektrických a elektronických zařízení.

Na setkání o revizi evropské směrnice o obalech a odpadu z obalů (94/62/ES) pořádaném koncem roku 1999 zástupci BEUC vyjádřili podporu pracovnímu dokumentu Evropské komise zaměřenému na revizi limitů pro recyklaci a náhradu materiálu. BEUC podporuje jasné definování cílů pro recyklaci jednotlivých obalových materiálů a přísnější normy pro recyklaci plastů a kovů.

Rostoucí množství počítačů ve firmách a domácnostech dalo vzniknout novému problému s odpady. V roce 2000 Evropská komise zveřejnila návrh evropské směrnice o odpadu z elektrických a elektronických zařízení (WEEE). BEUC usiluje o \"systém zpětného odběru zdarma\", který by byl co nejdostupnější a nejjednodušší a o postupné zastavení vypouštění nebezpečných látek do životního prostředí.

Sestaveno podle Výroční zprávy BEUC za rok 2000

http://www.spotrebitele.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů