Čtvrtek, 25. dubna 2024

I včely jsou součástí přírody

I včely jsou součástí přírody
Jak v České republice, tak i v okolních státech dochází ke snižování stavu včelstev vlivem nemocí napadajících včely, změnou životního prostředí i vlivem činnosti člověka.
Za důležité považuji upozornit na působení zemědělské výroby a zahrádkaření na život včelstev. Na to, aby včela medonosná se nestala ohroženým druhem a byla součástí naší přírody, kde její činnost je nenahraditelná (opylování zemědělských kultur), ale také na to, že aby člověk mohl využívat její produkty, je nutné tento živočišný druh chránit.
Ve vztahu k zemědělské a zahrádkářské činnosti v ošetřování rostlin pesticidy a hnojivy je důležité postupovat tak, aby nebylo životní prostředí pro včely negativně ovlivňováno. Podmínky legislativně upravuje zákon o rostlinolékařské péči včetně jeho vyhlášky. Přesně stanovuje podmínky pro toho, kdo používá ve venkovním prostředí pesticidy, ale i pro chovatele včel.
Před použitím pesticidů, ať jsou to herbicidy, insekticidy a další, je nezbytné přečíst etiketu přípravku, kde je návod na správné zacházení. Každý tento přípravek je klasifikován ve vztahu ke stupni své škodlivosti na včelstvo.
Nezbytné je pamatovat na změnu účinku pesticidů míchaných s kapalnými hnojivy nebo jinými látkami. Při určité koncentraci se z neškodného přípravku může stát směs pro včely škodlivá. Pozor je nutné dávat ve vztahu ke kvetoucím rostlinám včetně doprovodných plevelů.
Proto, aby bylo co nejméně rizikových situací mezi včelaři a tím kdo provádí zásahy na porostech, by mělo dojít k vyšší vzájemné informovanosti. Případné správní řízení a následné finanční postihy už nic nevyřeší.
(Autor je pracovníkem Státní rostlinolékařské správy Semily)
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů