Středa, 24. dubna 2024

Dražší odpad Sokolov dotovat lidem nebude

Dražší odpad Sokolov dotovat lidem nebude
Sokolov - Obyvatelům města dochází trpělivost. Kromě služeb musí zaplatit více i za základní potřeby.

O čtrnáct procent více zaplatí od pondělí obyvatelé Sokolova za svoz odpadu. U této služby se totiž zvyšuje daň z přidané hodnoty z pěti na devatenáct procent. Rada města rozhodla, že lidem rozdíl platit z městského rozpočtu nebude. Kompenzovat lidem svoz odpadu chtějí například v Lokti či Starém Sedle.

\"Město by to vyšlo na miliony korun. Ty by následně chyběly jinde,\" vysvětluje postup radnice starosta Sokolova Karel Jakobec.
\"Nás zvýšení cen za svoz odpadu mrzí. Stát nabádá lidi, aby nevytvářeli černé skládky, a na druhou stranu zařadí svoz odpadu do vyšší daňové skupiny,\" řekl rozhořčeně Jakobec.
Někteří obyvatelé Sokolova jsou rozladěni zprávami o zvyšování cen u nejrůznějších služeb a zboží po vstupu České republiky do Evropské unie.
\"Raději mi řekněte, co se od května zlevní. Je to hrůza, jsem v důchodu a už teď rozmýšlím, co koupit a co ne,\" zlobí se Anna Zourková ze Sokolova.
\"V červnu nám dají mimořádně tisíc korun a myslí si, že nás to vytrhne,\" dodává.
Nová cena za svoz a likvidaci odpadu se dotkne i Sokolovských technických služeb. Ve smlouvách se svými klienty totiž mají povinnost informovat o každé změně.
\"Musíme všem napsat dopis a v něm nové vyúčtování vysvětlit. To bude něco stát. Navíc musíme nechat zaktualizovat programy v počítačích. A to jsou další náklady,\" řekl ředitel Sokolovských technických služeb Pavel Dlouhý. Ke všemu má společnost na tyto úkoly šibeniční termín. Rozhodnutí vlády přišlo před několika dny a platí od 1. května.
\"Jak jsem sledoval internetové stránky poslanců, v pozměňovacích návrzích k zákonu o DPH bylo i to, že by odpad zůstal v nižší sazbě. Nakonec to ale neprošlo,\" dodal k tomu jednatel Chodovských technicko-ekologických služeb Rudolf Pocklan.
Zdroj:Sokolovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů