Čtvrtek, 28. března 2024

V Toulcově dvoře vznikne ekologická školka

V Toulcově dvoře vznikne ekologická školka
Radní schválili na rekonstrukci smlouvu o poskytnutí dotace ve výši 14,5 miliónu korun

Pražské Ekologické centrum Toulcův dvůr si letos přilepší o více než 14,5 miliónu korun, které dostane za souhlasu magistrátu od Státního fondu životního prostředí na rekonstrukci budovy Stodoly. Peníze poplynou podle ředitele zájmového sdružení Toulcův dvůr Leoše Stibora například do ekologické školky nebo dostavby ubytovny.
\"Dotace je čistě investiční. Zaplatí se z ní i solární systém na ohřev vody nebo propojovací část budovy, která povede k ubytovně. Do částky je zahrnuta také výstavba kotelny, která bude využívat trvale obnovitelné zdroje,\" řekl Právu Stibor. Prioritou je ale podle ředitele hlavně ekologická mateřská školka Semínko.
Rozdílný je v ekologické školce proti normální mateřince podle správce ubytovny Toulcův dvůr Jakuba Moravce hlavně přístup k dětem a náplň výuky.
\"Děti jsou ve velkém kontaktu s přírodou a budou mít přístup do farmy, kterou tady máme. Školka by měla začít fungovat v září,\" poznamenal Moravec. Dodal, že se v mateřince budou otvírat dvě třídy pro děti z celé Prahy.

Ubytovna je již hotová

Kapacita tříd by měla být okolo dvaadvaceti dětí v jedné třídě a rodiče by měli zaplatit měsíčně 1200 až 2000 korun. Stravování přijde na 30 až 35 korun denně.
Zrekonstruovány jsou prozatím prostory ubytovny, kde je deset dvoulůžkových pokojů. \"Ubytovna je zázemím pro vícedenní akce. V zájmu ekonomiky provozu ale může sloužit i pro komerční ubytování. Noc by stála 220 korun,\" řekl Právu Stibor. Areál Toulcova dvora se rekonstruuje již několik let. Podle tiskového oddělení magistrátu se po dokončení nových inženýrských sítí začalo s opravami jednotlivých objektů. Podle radního Miloše Gregara (ODS) pokrývá částka investovaná v letošním roce 90 procent z celkové sumy, kterou by Toulcův dvůr měl na rekonstrukci dostat.
\"Pokud bude vše v pořádku, bude v příštím roce následovat druhá část dotace, a to 1,5 miliónu korun,\" poznamenal Stibor. Toulcův dvůr tak dostane na rekonstrukci přibližně 16 miliónů korun.

Dvůr je památkou

Toulcův dvůr je historický zemědělský areál se stájí, dvorcem, zámečkem, sýpkou a stodolou. Současní správci dvora se zaměřují hlavně na ekologickou výchovu školních dětí. Podle ředitele si ale ve dvoře najdou své i dospělí.
\"Pro školy děláme ekologické výukové programy, pro pedagogy připravujeme semináře. Děláme i celodenní akce jako například masopusty, jarmarky nebo dožínky. Fungují tady i různé kroužky,\" přibližuje aktivity dvora Stibor a dodává, že se větších akcí účastní až 1200 lidí.
Areál Toulcova dvora je otevřen pro veřejnost denně od osmi hodin ránu do šesti hodin odpoledne. Centrum nabízí na 8,5 hektaru farmu s domácími zvířaty, mokřady a sady. Areál Toulcova dvora je památkou, evidovanou ve Státním seznamu kulturních památek. Jako součást původní zástavby osady Hostivař leží na území Městské památkové zóny Hostivař, vyhlášené v roce 1993.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů