Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Reaguji na článek Experti: Časová tíseň podporuje korupci (HN 20. dubna). Bez výběrového řízení proběhlo i přidělení zakázky na sanaci dioxinových objektů ve Spolaně Neratovice za zhruba 2,7 miliardy korun firmě Sita Bohemia.
Fond národního majetku tvrdil, že na světě existuje pouze jediná technologie, která je schopna zátěž odstranit. Za Ministerstvo životního prostředí jsem měla k dispozici názory nezávislých expertů, že existují konkurenční technologie, a vypsání řízení jsem požadovala. Náš názor se potvrdil o několik měsíců později, kdy byla vybrána v Chemko Strážné na sanaci obdobné zátěže technologie Gas Phase Chemical Reduction (GPCR).
Nikdo nemůže dnes říci, kolik by se ušetřilo, kdyby bylo vypsáno standardní výběrové řízení. Odhady expertů mluví minimálně o stovkách miliónů korun. Od zadání zakázky uběhl již rok a půl a zatím nejsou známy žádné výsledky.
AUTOR: Eva Tylová, bývalá náměstkyně ministra životního prostředí

Zástupci ekologického hnutí Arnika včera uvedli, že těla ryb po celé délce toku řeky Labe obsahují nadlimitní koncentrace rtuti. Nejhorší situace je v Obříství na Mělnicku, které je vzdáleno jen několik kilometrů od chemičky Spolana Neratovice. Naměřené koncentrace v předchozích letech překročily mnohonásobně povolené limity. Arnika tato sdělení opírá o výsledky měření Českého hydrometeorologického ústavu a Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Jihočeské univerzity. Zástupci Spolany ale odmítají tvrzení, že by firma byla významně znečišťovala Labe rtutí. Spolana dnes plní všechny evropské normy platné pro emise rtuti, uvedl mluvčí firmy Josef Petrů.

DOVOZ ZELENINY Z POLSKA SNÍŽÍ JEJÍ CENY
Vstup na jednotný trh EU dává příležitost k dalším slevám v obchodech. Běžné ovoce a zelenina budou pravděpodobně levnější. To, co si do května užívali jenom obyvatelé Českého Těšína a okolí, čeká celou zemi. Poláci dokážou stejnou zeleninu, jako jsou kedlubny, mrkev, cibule či brambory, produkovat za výrazně nižší ceny. Někdy i poloviční, říká Petr Tuček z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Celkově se podle zástupců potravinářů i obchodníků změny cen zhruba vyrovnají. U řady výrobků půjde cena nahoru, u jiných dolů. Obecně lze čekat daleko větší sortiment a celkově mírný procentní nárůst. Kromě ovocnářů a zelinářů čeká největší konkurence řezníky. Řada výrobců se bude snažit proniknout do ČR a bude muset samozřejmě nasadit velmi konkurenční cenu.

Svitavy - Neobvyklá podívaná čekala na obyvatele sídliště v Lánech počátkem týdne. \"V pondělí a v úterý odpoledne jsme pozorovali raritu, pelikána bílého,\" říká ornitolog Milan Janoušek, člen Českého svazu ochránců přírody. Podle jeho slov tento druh je doma v Africe a v celé České republice se od osmnáctého století podle záznamů vyskytl pouze na dvaceti místech.
\"Asi se k nám zatoulal z Balkánu, našli jsme ho u místního rybníka,\" doplňuje Janoušek. Ornitolog dodává, že Svitavsko nejspíše nebude poslední zastávkou, a předpokládá, že opeřenec poputuje dál.

Tajemné a teskné zvuky velryb. Jako by cosi chtěli říct, oslovovali z reproduktorů tito velební savci chodce v parku na Moravském náměstí v Brně. Tam se na své pouti republikou zastavila putovní expozice ochránců přírody. Každý, kdo na chvíli postál u panelů s dokumentárními fotkami z vybíjení kytovců, odcházel o něco smutnější.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů