Pátek, 19. dubna 2024

Komise OSN pro udržitelný rozvoj (CSD)

Komise OSN pro udržitelný rozvoj (CSD)

Komise OSN pro udržitelný rozvoj (CSD)


Komise OSN pro udržitelný rozvoj vznikla v prosinci 1992 za účelem zajištění efektivního plnění závěrů přijatých na Konferenci o životním prostředí a rozvoji (UNCED), která se konala v Rio de Janeiru v červnu 1992. Posláním Komise je zejména posuzovat pokrok na mezinárodní, regionální a národní úrovni v implementaci doporučení a závazků obsažených v dokumentech vzešlých z UNCED (Agenda 21, Deklarace z Ria a Zásady udržitelného rozvoje lesů), rozpracovat politické směrnice pro další aktivity k pokračování UNCED a dosáhnout udržitelného rozvoje a prosazovat dialog a budovat partnerství pro udržitelný rozvoj s vládami, mezinárodním společenstvím a hlavními zájmovými skupinami zmiňovanými v Agendě 21 jako klíčových představitelů, kteří hrají hlavní úlohu v přechodu k udržitelnému rozvoji.

Komise OSN pro udržitelný rozvoj je pracovní komisí Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC) a má 53 členů, kteří jsou voleni na období tří let. Jedna třetina členů je volena na údobí jednoho roku. Ostatní (nečlenské) země, agentury OSN a akreditované mezivládní a nevládní organizace se mohou účastnit jako pozorovatelé. Komise se schází jednou ročně (zpravidla v dubnu) na cca 14 denním zasedání.

Česká republika byla členem Komise v letech 1994, 1998-2000, 2001 a 2002. V roce 2001 zastávala ČR předsednickou funkci a v roce 2002 místopředsednickou funkci.

V prosinci 2001 pověřilo Valné shromáždění OSN 10. zasedání Komise přípravou Světového summitu o udržitelném rozvoji (WSSD, Johannesburg, JAR, 26.8.-4.9.2002).

Světový summit o udržitelném rozvoji se mj. zabýval také budoucí úlohou Komise. V této souvislosti je významnou kapitolou kapitola XI. - Institucionální rámec pro udržitelný rozvoj, shrnující řadu žádoucích institucionálních i jiných opatření jak na mezinárodní scéně (v rámci OSN) tak v národním měřítku.

Summit mj. rozhodl, že Komise by měla i nadále představovat fórum pro diskusi problematiky integrace tří dimenzí udržitelného rozvoje na nejvyšší úrovni a hrát hlavní úlohu při sledování plnění závěrů WSSD. Bylo dohodnuto transformovat Komisi tak, aby byla její práce efektivnější a více zaměřená na implementaci a pokrok k dohodnutým cílům a závěrům a na rozšířený dialog mezi vládami a partnery. Činnost Komise by se měla přesunout od dosavadních všeobecných úvah nad problémy směrem k více detailním analýzám pokroku při dosahování dohodnutých cílů a závěrů.

Pro tyto účely byl pozměněn mandát Komise a počínaje rokem 2004 probíhá jednání Komise ve dvouletých cyklech. Oproti minulosti nově kladený důraz na implementaci přijatých závazků požaduje posun ve způsobu práce CSD, a to od všeobecných tématických diskusí směrem k vyhodnocování pokroku v dosahování cílů a úkolů WSSD a dalších velkých mezinárodních konferencí a k diskusím nad způsoby zlepšení pokroku. První rok každého cyklu bude vždy věnován analýze a hodnocení pro vybraná témata. Druhý rok bude věnován politickému procesu pro stejná témata a negociaci příslušných rozhodnutí na zasedání CSD.

Pro jednotlivé dvouleté cykly počínaje CSD-12 v roce 2004 jsou určena následující projednávaná témata:

2004/2005 - voda a sanitární služby, lidská sídla

2006/2007 - energie pro udržitelný rozvoj, průmyslový rozvoj, ovzduší, změna klimatu

2008/2009 - zemědělství, rozvoj venkovských oblastí, půda, sucho a desertifikace, Afrika

2010/2011 – doprava, chemické látky, odpadové hospodářství, důlní činnost, desetiletý rámcový program udržitelných vzorců spotřeby a výroby

2012/2013 – lesy, biologická rozmanitost, biotechnologie, turistika, hory

2014/2015 – oceány a moře, mořské zdroje, malé ostrovní rozvojové státy, zvládání katastrof

2016/2017 – vyhodnocení plnění Agendy 21 a Implementačního plánu WSSD

ZDROJ: MŽP ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů