Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská agentura pro životní prostředí zveřejnila zprávu o dopadech nových podmínek v zemědělství v přistupujících státech na životní prostředí. Zintenzivnění využívání zemědělské půdy farmáři v nových zemích po vstupu do EU může znamenat i zvýšené ohrožení pro životní prostředí kvůli většímu používání hnojiv a pesticidů. Zpráva je k dispozici na adrese:
http://org.eea.eu.int/documents/newsreleases/agri-en

Nejen Atéňané budou muset platit pokutu za odhození odpadků na ulici.
I pro cizince, kteří řeckou metropoli navštíví během olympijských her, bude platit přísné nařízení radnice a nově zavedené finanční postihy.
Odhození cigaretového nedopalku tak může přijít až na 20 eur. Pokutu přitom může řecká policie uložit i za odhození obyčejné žvýkačky. \"Pokuty platí pro všechny, tedy i pro cizince, kteří sem v létě přijedou na olympiádu,\" varovala starostka Atén Dora Bakojanniová.

Radioaktivní voda unikla o víkendu do Rýna z jaderné elektrárny Philippsburg v německé spolkové zemi Bádensko-Württebersko. V noci na včerejšek to oznámil energetický koncern EnBW, podle něhož nehodu způsobilo špatné nastavení ventilu prvního bloku elektrárny, který je odstaven k revizi. Nehoda však nepředstavuje podle vedení elektrárny žádné velké zamoření.

PODĚBRADY (sta) - Po pelikánovi, který se objevil před týdnem na Nymbursku, přiletěla do středních Čech další ptačí rarita - káně bělochvosté. \"U nás vůbec nežije. Hnízdí v Iráku a Íránu. Nevíme, jak se v Česku mohla objevit,\"řekla Marcela Mikesková z Českého svazu ochránců přírody. Dravý pták byl zraněn. Léčil se ve veterinární nemocnici v Českém Brodě a nyní je v péči ochranářů v Pátku u Poděbrad. Vypuštěno do volné přírody by mělo být káně zítra.

Rynholec/Lány - Zhruba měsíční zpoždění má zatím linka na zpracování bioodpadu, jejímž významným investorem je obec Rynholec.
\"V současné době vrcholí práce na kompletaci, příští týden nás čekají zkoušky kogenerační jednotky a čerpací stanice, ještě ale není hotova všechna technologie,\" uvedl Vilém Žák, jednatel skládky Ekologie, na jejímž areálu linka vyrostla. Do zkušebního provozu by celé zařízení mělo být postupně uvedeno během jednoho měsíce, jak doufají zástupci Rynholce i Ekologie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů