Pátek, 19. dubna 2024

Krátce: O světové bance

Krátce: O světové bance
Světová banka byla založena na konferenci v roce 1944 a její oficiální název byl Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD). Když začala v roce 1946 fungovat, měla 38 členů. Jejich počet se výrazně zvýšil v padesátých a šedesátých letech, kdy mnoho bývalých kolonií získalo nezávislost a stalo se členy Světové banky. Dnes patří k jejím členům většina zemí světa.

V rámci svého růstu si Světová banka vytvořila nové instituce, které se specializují na různé činnost. Společně se tyto organizace nazývají Skupina Světové banky a patří do ní:

IBRD - Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj
Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (International Bank for Reconstruction and Development) poskytuje úvěry a technickou pomoc na rozvoj středně bohatých zemí a úvěruschopných chudších zemí. IBRD získává většinu finančních prostředků z prodeje vlastních obligací na mezinárodních kapitálových trzích.

IDA - Mezinárodní asociace pro rozvoj
Mezinárodní asociace pro rozvoj (International Development Association) významně podporuje poslání Světové banky, jímž je snižování chudoby. Její pomoc je určena nejchudším zemím, kterým IDA poskytuje bezúročné půjčky a další služby. Většina finančních prostředků IDA pochází z příspěvků bohatších členských států, včetně několika rozvojových zemí.

IFC - Mezinárodní finanční korporace
Mezinárodní finanční korporace (International Finance Corporation) podporuje růst rozvojového světa tím, že financuje investice do soukromého sektoru a poskytuje technickou pomoc a konzultační služby vládám a podnikům. Ve spolupráci se soukromými investory IFC poskytuje úvěry a přímé investice na podnikatelské projekty v rozvojových zemích. (Další informace zde)

MIGA - Multilaterální agentura pro investiční záruky
Multilaterální agentura pro investiční záruky (Multilateral Investment Guarantee Agency) podporuje zahraniční investice v rozvojových zemích prostřednictvím garancí, jimiž se zahraničním investorům zaručuje za ztráty způsobené neobchodními riziky. MIGA také poskytuje technickou pomoc zaměřenou na šíření informací o investičních příležitostech.

ICSID - Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů
Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů (International Centre for Settlement of Investment Disputes) pomáhá urovnávat nebo rozhodovat investiční spory mezi zahraničními investory a hostitelskou zemí.

Termínem \"Světová banka\" se v dnes obvykle označují již pouze IBRD a IDA.

ZDROJ: www.svetovabanka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů