Pátek, 19. dubna 2024

Liberecká čistírna vod potřebuje po deseti letech rekonstrukci

Liberecká čistírna vod potřebuje po deseti letech rekonstrukci
Deset let po zahájení provozu potřebuje liberecká čistírna odpadních vod rekonstrukci. Podle generálního ředitele Severočeské vodárenské společnosti Miroslava Harciníka nemá zařízení dostatečnou kapacitu, aby mohlo zpracovávat odpadní vody z Liberce i sousedního Jablonce a navíc nesplňuje evropské požadavky na kvalitu čištění od fosforu a dusíku. \"Rekonstrukce a rozšíření tohoto zařízení přijdou podle odhadů na 220 milionů korun,\" řekl dnes ČTK Harciník.

Liberecká čistírna byla vyprojektována na konci 80. let. Do provozu byla uvedena v roce 1994 a její výstavba přišla podle SVS na 477 milionů korun. Zařízení s kapacitou na 122.000 ekvivalentních obyvatel patřilo ve své době k největším v zemi. Čistírna byla tehdy na evropské úrovni, dnes je však podle Harciníka zastaralá. Navíc byla původně postavena jen pro potřeby Liberce a blízkého okolí, v minulých letech se na ni ale napojil i sousední Jablonec. Proto se počítá s rozšířením kapacity zařízení téměř o 60 procent na 190.000 obyvatel.

Na rekonstrukci a rozšíření čistírny v Liberci chce SVS získat příspěvek z kohezního fondu Evropské unie. Čistírna je součástí integrovaného projektu Lužická Nisa, který počítá s rozšířením čištění odpadních vod a zajištěním množství a jakosti pitné vody v povodí této řeky. Celkové náklady projektu se odhadují na 900 milionů korun. \"Na základě zkušeností z minulosti předpokládáme, že bychom z evropských fondů mohli dostat až 60 procent potřebných prostředků,\" dodal ředitel.

SVS je největší vodárenskou společností v Čechách, protože její region pokrývá 12 procent území republiky. Akcionáři společnosti je 455 měst a obcí. Rekonstrukce liberecké čistírny není jediným projektem, který musí SVS kvůli přísným normám Evropské unie realizovat. Podle předsedy představenstva Petra Skokana, bude muset firma do roku 2010 do modernizace a výstavby nových zařízení na severu Čech investovat kolem 9,4 miliardy Kč.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů