Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropská unie a ekologie

Evropská unie a ekologie
oblastech, které nás zajímají? Především, značné investice. Odhaduje se, že v průběhu dalších sedmi let bude potřeba investovat do ekologických projektů přes 285 miliard korun! Evropská unie sice částí peněz přispěje, ale částka kterou nám unie poskytne bude záležet na našem vyjednávání a i ochotě do ekologie a životního prostředí sami investovat. Zatím je jen jasné, že do roku 2006 bude jak mezi obce i firmy rozděleno cca 16 miliard korun.

Největší investice budou vyžadovat čistírny odpadních vod. Ty je potřeba zlepšit především filtrování fosforu a dusíku. Na čističky, které patří městům a jejichž cena bude přes 300 milionů korun, přispěje Evropská unie 50 až 75%. Soukromí majitelé čističek budou mít smůlu, s jejich podporou unie zatím nepočítá. Velké investice si vyžádá i náš těžký průmysl. Jen do sléváren se bude muset do tří let, kdy budou muset splňovat evropské normy, investovat téměř 1,5 miliardy korun.

Změny si vyžádá i zemědělství. Po letech budování socialismu a používání \'pokrokových\' metod hnojení od našich sovětských přátel je jedna čtvrtina půdy v Česku zamořena dusičnany. Znamená to, že se bude muset méně hnojit aby koncentrace klesla na přijatelnější úroveň. Zároveň bude potřeba investovat do drahé techniky, která umožní přesnější dávkování a evidování hnojení.

Na druhou stranu je Evropská unie ochotná do ekologických projektů investovat nemalé peníze. Mají ale pochopitelnou podmínku, že žádost i využití peněz musí být naprosto jasné a zřetelné. V čemž jsme ovšem my, češi, lehce diskvalifikování způsobem jakým běžně vidíme pracovat naše úřady. Už jsme si zvykli, že právě jasné formulace a konkrétní akce nejsou jejich obvyklý modus operandi a mnohdy ještě nechápeme, že k unii tak přistupovat nemůžeme. Řadu zájemců také může narazit na problém v souvislosti se svým účetnictvím. Pro zisk dotace je totiž požadavek na podvojné účetnictví, ale malí zemědělci i drobní podnikatelé mají často jen jednoduché.

Je ale férové napsat i fakt, že sama unie má občas s životním prostředím problémy. Například veřejně prohlašuje silnou podporu ekologické železniční dopravy. Vyprávět by o tom mohli Rakušané, kde po vstupu do unie rapidně stoupla silniční doprava v Alpách mezi Itálií a Německem. Často to jsou i kamiony přeplněné zvířaty, které se za značného utrpení vozí na porážku z jednoho státu do druhého. I u výše zmíněných čističek vod má unie řadu vroubků, například v Itálii se často odpadní voda vylévá přímo do moře bez jakéhokoliv čištění.

Už i v případě České republiky Evropská komise nenápadně prohlašuje, že bude hned po vstupu shovívavá z hlediska dodržování norem týkajících se životního prostředí. Takže zbývá jen čekat, co to vlastně pro nás bude znamenat. Snad opravdu jen to, že nezačnou pokutovat už v pondělí 3. května ale přitom budou dodržování ekologických norem opravdu vyžadovat. A nejenom v nás, ale v celé Evropské unii bez ohledu zda se jedná o nové nebo staré členské státy.

Na závěr jen jedna zpráva týkající se přímo onoho svátečního víkendu 1. a 2. května. Pokud rádi cestujete vlakem (když jdu na procházku se psem kolem jedné frekventované trati tak mám ale pocit že vás takových moc není ;-) a chystáte se na cestu do zahraničí, tak tento víkend budou některé hraniční spoje jezdit zdarma. Můžete se tak například vypravit zadarmo na výlet z Břeclavi do Vídně.

Takže až budete mít dost oslav, koncertů nebo manifestací které se na víkend chystají, vzhůru na cesty a pozorně sledujte změny které od prvního začnou v Česku probíhat. Jestli budou dobré nebo špatné nám poví až budoucnost, rozhodně ale budou zajímavé a důležité!

Petr Kadlík, Příroda.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů