Pátek, 29. března 2024

Argentina ztratila za 70 let přes dvě třetiny lesů

Argentina ztratila za 70 let přes dvě třetiny lesů
Za uplynulých sedm desítek let ztratila Argentina 70 procent svých původních lesů. Na vině je nekontrolované kácení stromů, požáry i rozšiřování zemědělské půdy. Napsal to dnes argentinský deník El Clarín.

V roce 1935 se v Argentině lesy rozkládaly na ploše 1,1 milionu kilometrů čtverečních, z nichž dnes zůstává o něco málo nad 330.000, uvádí se ve společné zprávě ministerstva pro životní prostředí a Státního ústavu pro zemědělské technologie.

Před 69 lety lesy kryly 39 procent argentinského území, dnes zalesněné oblasti nedosahují ani 12 procent. Jedním z hlavních viníků je pěstování sóji, které zaznamenalo boom zejména v posledních letech.

\"Náš závažný problém je neřízené rozšiřování hranic zemědělské půdy. Abychom tuto situaci zarazili, budeme dotovat ty, kdo budou chránit lesy,\" upozornil ministr Atilio Savino. Ačkoliv \"stát přímo nezasahuje do přírodních zdrojů\", protože jsou dědictvím jednotlivých provincií, přesto vláda bude prosazovat \"zákon o územním uspořádání, aby bylo možné stanovit množství hektarů pro jednotlivé účely\".

Na rozdíl od vysazovaných lesů ty původní představují lesní dědictví a jsou nositelem velmi cenné rostlinné a živočišné biodiverzity z hlediska genetického a ekonomického i životního prostředí.

Kvalitativní ochuzování lesů dává v sázku osud 40 procent rostlinných a živočišných druhů, které v těchto oblastech žijí, upozorňuje se dále v dokumentu.

Ke stromům, jimž hrozí vymizení, patří borovice paraná (Araucaria angustifolia), růžové dřevo (Aspidosperma polyreuron), mahagon (Swietenia macrophylla) a některé druhy kebračů na severovýchodě, dále lapačový strom, merlík (Polylepis besseria) a dub Amburana cearensis na severu, modřín, některé druhy araukárií a cypřišů na jihu.

Každý rok zmizí z argentinského povrchu 30.000 hektarů lesa, ale člen hnutí Greenpeace Emiliano Ezcurra si myslí, že je \"jich mnohem víc\". Své tvrzení zakládá na stížnostech, které organizace denně na toto téma dostává.

Ředitel Nadace pro divokou faunu a floru Claudio Bertonatti soudí, že 70 procent lesních porostů zmizelo, \"protože v zemi se uplatňovala korzárská politika a lesy se používaly jako válečné baganče\".

\"Nejsme extremisti, nechceme, aby se zastavilo pěstování sóji, ani aby Argentina přestala využívat své ekonomické zdroje. Žádáme jen, aby se tak dělo plánovitě a nikoliv na úkor těch málo oblastí, kde ještě zůstává divočina,\" poznamenal.

\"80 procent přírodních rezervací postrádá potřebné vybavení pro účinné zachování ekosystémů a chráněných druhů (a) uplatňování existujících norem je velmi povážlivé, neorganizované a neúčinné,\" zdůrazňuje se v dokumentu.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů