Čtvrtek, 28. března 2024

V Přerově je nutné zlepšit stav ovzduší

V Přerově je nutné zlepšit stav ovzduší
Ve městě se zvyšuje podíl polétavého prachu v ovzduší

K opatřením na zlepšení stavu ovzduší ve městě musí přistoupit radní v Přerově. Podle nedávných měření se totiž v jednotlivých městských částech zvyšuje podíl polétavého prachu v ovzduší.

Přerov je už od roku 2002 zařazen mezi šedesát obcí České republiky se zhoršenou kvalitou ovzduší. Mezi ně patří v Olomouckém kraji například i Olomouc. \"Výskyt polétavého prachu v poslední době v Přerově stoupl a v tomto směru se dá očekávat ještě zhoršení. Vzhledem k zařazení k obcím se zhoršeným ovzduším musí město nechat zpracovat program pro zlepšení ovzduší,\" uvedl vedoucí odboru životního prostředí přerovské radnice Pavel Juliš.
Podle místostarostky Přerova Eleny Grambličkové (ODS) polétavý prach dosáhl při posledních měřeních ve městě limitní hranice. Prašnost se od roku 2000 o něco zhoršila, ale naopak se v posledních letech snížil obsah oxidů dusíku a síry v ovzduší.

Předběžná opatření do konce června

Zvýšení výskytu prachu zřejmě nezpůsobují jen průmyslové podniky a automobilová doprava, ale zčásti také přírodní zdroje. Příčiny by měla určit nová rozptylová studie, kterou nechalo město zpracovat. Jak řekl Juliš, program na zlepšení ovzduší Přerova, který zpracovává odborná firma, bude pravděpodobně hotov do poloviny roku 2005. Do konce června letošního roku mají být navržena alespoň předběžná opatření, jež by měla přispět ke zlepšení ovzduší.
\"Odbor životního prostředí se bude vyjadřovat k projektovým dokumentacím, záměrům investorů a přehodnotíme také plán zimní údržby silnic. Zejména na vedlejších silnicích bychom měli omezit solení. Dáme pozor také na to, aby se nezmenšovaly zelené plochy ve městě,\" podotkla Grambličková.
\"Nejvýznamnějším faktorem pro snížení prašnosti se ukázala být zeleň. Provádět budeme také kontroly průmyslových areálů na území města. Kvalita ovzduší v Přerově se podstatně zlepšila ve všech ukazatelích už počátkem 90. let minulého století. Od té doby se ale imisní limity snížily,\" dodal Juliš.
Radnice sledovala loni stav ovzduší na třinácti místech ve městě. Prašnost, jejíž příčiny se mění v závislosti na ročním období, ze tří čtvrtin způsobují přírodní zdroje, patnácti procenty se na ní podílejí průmyslové podniky a deseti procenty výfukové plyny z automobilů.
Nejvyšší hodnoty polétavého prachu byly přitom naměřeny v Dluhonicích na Velké Dlážce a Velkých Novosadech.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů