Čtvrtek, 28. března 2024

Vyšší DPH zdraží letos lidem odvoz odpadků v Praze, jinde spíše ne

Vyšší DPH zdraží letos lidem odvoz odpadků v Praze, jinde spíše ne

Přeřazení služeb spojených s likvidací komunálního odpadu do vyšší sazby DPH zřejmě donutí pražský magistrát zvýšit poplatky za jeho odvoz. Většina krajských měst však poplatky kvůli vyšší dani zvyšovat nehodlá. Hlavní město Praha vyšší sazbu zřejmě do ceny promítne, protože v rozpočtu peníze navíc nejsou. \"Nezbývá nám nic jiného, než změnit vyhlášku o ceně odpadu,\" řekl pražský radní Miloš Gregar. Ceny by měly vzrůst asi o 14 % od 1. července, předpokládá Gregar. Za odpad se v Praze platí podle počtu jízd sběrných vozů a objemu nádob. Například za kontejner o objemu 1100 litrů vyvážený jednou týdně se nyní platí 941 korun měsíčně, které se rozpočítávají na obyvatele.

Zvýšení DPH dolehne i na město Brno. Náměstek brněnského primátora Petr Zbytek řekl, že vyšší daň za tyto služby zvedne náklady města na systém svozu a likvidace odpadů. Brňané již nyní hradí maximální zákonnou částku 500 korun za rok na osobu.

Růst poplatků hrozí i v Liberci. Tamní magistrát připravuje v souvislosti se zvýšením DPH u služeb revizi všech městských vyhlášek včetně vyhlášky o svozu a likvidaci komunálního odpadu. \"Vyšší sazba DPH zvýší náklady na likvidaci odpadů ve městě o více než čtyři miliony korun, ty budeme muset zaplatit z městského rozpočtu,\" řekla náměstkyně primátora Eva Kočárková. Město proto bude zřejmě muset poplatek za odpad zvýšit. Podle zákona však mohou občané platit nejvýše 500 korun. To podle Kočárkové pokryje schodek jen zhruba z poloviny.

V Karlových Varech zatím zdražovat svoz odpadu nechtějí. Podle mluvčího magistrátu Jakuba Kaválka bude město teprve posuzovat vliv zvýšení DPH na růst nákladů. \"Eventuální zvýšení ceny zvažuje nejdříve ve třetím čtvrtletí letošního roku,\" řekl. Ke zvýšení cen ale přistoupili například v Sokolově. Cheb bude stát zvýšení DPH asi 2,5 milionu korun z městského rozpočtu.

Podle mluvčího magistrátu Ústí nad Labem Milana Knotka radní ještě o případném zvýšení ceny pro občany nejednali. Teplický primátor Jaroslav Kubera řekl, že v Teplicích bude i nadále odvoz odpadu platit město ze svého rozpočtu.

Hradec Králové zvyšovat poplatek letos nebude. \"Zvýšení DPH se promítne až do cen pro rok 2005. Poplatek pro letošek je již vyměřený, lidé jej zaplatili a město s jeho změnou nechce občany zatěžovat,\" řekla mluvčí radnice Petra Krátká. Také obyvatelé Pardubic se letos podle mluvčího radnice Michala Zitka nemusejí zdražení odvozu odpadu obávat. \"Lidé již částku zaplatili, nelze s tím již hýbat,\" řekl.

Největší středočeské město Kladno zaplatí za likvidaci odpadu kvůli zvýšení DPH o 4,5 milionu korun ročně více. Se zdražením poplatků pro občany však podle mluvčího magistrátu Ladislava Pavlíka nepočítá.

Obyvatelům Jihlavy by se kvůli zvýšení DPH svoz odpadů prodražit neměl, protože za něj již pro letošní rok zaplatili. Magistrátu se ale svoz od května prodraží. V Českých Budějovicích zůstává cena za svoz odpadů stále stejná; tedy 444 korun za osobu a rok. Podle tiskové mluvčí magistrátu Jitky Welzlové se loni ani letos částka neměnila, pouze se změnily některé body vyplývající ze zákona o odpadech.

Olomoucká radnice podle náměstka primátora Miroslava Petříka nebude poplatky zvyšovat, růst nákladů pokryje radnice. Stejný postup zvolil zlínský magistrát. \"Při přípravě rozpočtu na letošní rok jsme již kalkulovali s možnými změnami sazeb DPH. Poplatek na tento rok je stanovený na 500 korun za osobu ročně,\" řekla mluvčí magistrátu Dana Daňová.

Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů