Pátek, 26. dubna 2024

Havárie krutě zasáhla přírodu

Havárie krutě zasáhla přírodu
Nová Ves - Ještě včera bagry odstraňovaly znečištěnou zeminu z místa, kde havaroval kamion naložený barely s chemikáliemi. Nebezpečná látka se vsákla do čtyřiceti metrů čtverečných půdy.
Úhrada prací i pokuta
Problémem se zabývá odbor životního prostředí Městského úřadu v Chrudimi.
\"V současné době provádí odborná firma nutné sanační práce. Už v pondělí odtěžila devadesát kubíků zeminy, odvoz kontaminované půdy na řádnou skládku pokračuje i teď,\" řekl Josef Kroulík z chrudimského odboru životního prostředí. Úhradu za odborné práce musí podle jeho slov vyrovnat původce havárie, kterého zřejmě čeká i pokuta.
\"K její výši bych se nyní nerad vyjadřoval,\" dodal Kroulík.
Lidé z Nové Vsi žijící v blízkosti nehody kamionu mohou mluvit o štěstí - směs hydroxidu sodného a kyseliny dusičné mohla vybuchnout. Vytvořil se ale \"pouze\" žlutý mrak, ve kterém se pohybovali hasiči v přetlakových oblecích.
\"Při nadýchání dojde k poleptání dutiny ústní a dýchacích cest, což by v krajním případě mohlo vést k respiračnímu selhání. Ženu, která bydlí v sousedství, jsme vyšetřili, ale převoz do nemocnice nebyl nutný,\" uvedl ředitel Záchranné služby Pavel Fila.
I když ke kontaminaci spodních vod nedošlo, nebezpečné chemikálie krutě zasáhly přírodu. Vedoucí nasavrcké správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory František Bárta míní, že rostliny i přes svou životaschopnost nemohly popálení kyselinou a louhem přežít.
\"Na tomto místě rostl kohoutek luční, zvonek, kopretiny a další letní kytky. Žádný chráněný druh jsme tu naštěstí neevidovali. Každá ekologická havárie má nebezpečný dopad na okolní přírodu. V tuto chvíli nejde jen o květiny, ale trpí i fauna včetně domácích hospodářských zvířat,\" tvrdí Bárta.
Šofér nezajistil náklad
Havárií nákladní liazky se začal zabývat policejní komisař, který devětadvacetiletého šoféra z Pardubic obvinil z trestného činu ohrožení a poškození životního prostředí.
\"Klade se mu za vinu, že v pravotočivé zatáčce nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla i nákladu. Nezajistil rovněž nebezpečný náklad proti pohybu. Čtyři plastové nádrže se při průjezdu zatáčkou posunuly, prorazily levou bočnici a vypadly na silnici, odkud se odkulily mimo vozovku, kde se nebezpečné látky vzňaly,\" uvádí policejní tisková mluvčí Věra Hamáčková.
Dechovou zkouškou se ukázalo, že šofér pod vlivem alkoholu neřídil. Hmotná škoda je vyčíslena na 92 000 Kč.
Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů