Čtvrtek, 25. dubna 2024

Geotermální voda zkušebně ohřeje zoo již v příštím roce

Geotermální voda zkušebně ohřeje zoo již v příštím roce
Krásné Březno - Položením základního kamene byla včera v zoologické zahradě zahájena druhá etapa dlouhodobého projektu využití obnovitelných zdrojů energie a ekologizace jejího provozu.
Podle ředitelky Zdeňky Jeřábkové bude do dvou let zahrada vytápěna zcela ekologicky a také ekonomicky. Myšlenka na využití geotermální vody pro tyto účely podle Jeřábkové vznikla již v roce 1998.
\"Doposud je areál vytápěn parou, což nás měsíčně vyjde na přibližně tři miliony korun. Počítáme, že přechodem na nový systém vytápění budou náklady zhruba poloviční,\"
uvedla ředitelka. Dodala, že ústecká zoo tak bude jedinou zahradou v republice, která bude vytápěna geotermálně z vlastního vrtu.
Obchodní ředitel společnosti Skanska, divize technologie, Josef Jahoda řekl, že na stavbě se spolu s jeho firmou bude podílet i firma IVT Tepelná čerpadla.
\"Půjde o bezkanálové rozvody tepla po zahradě. Geotermální voda bude proudit ve speciálních ocelových trubkách uložených do země,\"
popsal plánovanou technologii stavby Ing. Jahoda s tím, že v areálu zahrady vyrostou čerpací stanice geotermální vody, podzemní rozvody a tepelná čerpadla v pěti objektech tepelných stanic. Vedoucí městského projektového týmu pro využití geotermální energie Pavel Tošovský dodal, že z podzemního vrtu se voda převede ve speciáních výměnících do topné vody, která pak bude obíhat v radiátorech.
První etapa stavby z roku 2002 zahrnovala vybudování vrtu hlubokého až 500 metrů. Vytéká z něj voda o teplotě 32,5 stupně Celsia. Dílo přijde na více než třicet milionů korun, zhruba polovinu uhradí státní dotace. Investiční náklady by se podle Tošovského měly městu vrátit do deseti let. S uvedením nového systému do zkušebního provozu město počítá v topné sezoně 2005-2006.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů