Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PŘÍSTAVY NA LABI SE BEZ JEZŮ OBEJDOU
Přístavy v Děčíně a v Lovosicích na Litoměřicku by měly podle lodních dopravců přežít i bez dvou jezů na Labi, v jejichž stavbě brání ministerstvo životního prostředí. Dopravci se shodli, že výstavba jezu v Prostředním Žlebu na Děčínsku a Malém Březně na Ústecku by velmi odlehčila silnicím a pomohla lodní dopravě. Přeprava zboží po železnici je na hranici možností stejně jako převoz po silnici, navíc kamiony ničí životní prostředí mnohem více než lodě. České přístavy musí být připraveny i na to, že se dva vodní stupně nepostaví. Přístavy v Děčíně a v Lovosicích koupila za 75 milionů korun v roce 2002 z konkurzní podstaty a.s. Československé plavby labské německá společnost Saské přístavy Horního Labe a vytvořila z ní dceřinou firmu Česko-saské přístavy.

Ministerstvo obrany dokončilo smlouvu s pěti firmami, které mají do června 2007 ekologicky zneškodnit 39 tisíc tun staré munice. Česko za to zaplatí 2,35 miliardy korun. Dalších 27 tisíc tun chce armáda prodat či darovat jiným zemím. Obrana přitom tvrdí, že si pohlídá i to, aby nebezpečný náklad neskončil v nepovolaných rukou. \"Budeme kontrolovat, jak se s municí naložilo,\" uvedl náměstek Jaroslav Kopřiva.

Kraj Vysočina letos rozmístí v budovách po celém regionu 2000 detektorů radonu, proti loňsku téměř o polovinu méně. Podle Jiřího Simandla z krajského odboru ochrany životního prostředí se již v oblastech s předpokládaným vyšším výskytem nebezpečného plynu budovy měří od minulého roku, nebo o průzkum majitelé neprojevili zájem. Vysočina je regionem s třetím nejvyšším výskytem radonu v republice. Dvě třetiny území se nacházejí ve vysokém radonovém riziku; nejvíce se nebezpečný plyn, který může při vyšší koncentraci a dlouhodobějším působení zapříčinit vznik rakoviny plic, vyskytuje na Jihlavsku, Třebíčsku a na Žďársku.

V areálu bývalého státního podniku Transporta Chrudim začalo odčerpávání chlorovaných uhlovodíků. Jedovaté látky, které tam vytékaly  z ohnisek v závodu, zamořovaly podzemní vody v okolních obcích na území až deseti čtverečních kilometrů. Pod celou lokalitou může být podle propočtů až 17 tun potenciálně rakovinotvorných látek, které po vytěžení společnost zlikviduje podle zákona spalováním nebo ukládáním na určené skládky.

Zastánci GMO: Komisař EU pro vědu a technologie srovnával postavení vědy v USA a Japonsku s Evropou. Zaostávání Evropy je katastrofální. Pregnantněji to pojmenoval britský premiér Tony Blair: \"Biologická věda bude patrně znamenat pro první polovinu 21. století to, co znamená počítač pro druhou polovinu 20. století.\"Vědci tvrdí, že obavy ekologů - při dodržení podmínek - jsou přehnané. Podle některých z nich je zřejmé, že tvrdé předpisy EU nepřinesou nic dobrého. Regulace biotechnologií musí ochránit zdraví a přírodu, to ano, ale na druhé straně všechny ochranářské akty jsou činěny z politických důvodů, ve snaze ochránit země EU a jejich postavení ve světovém obchodu. Vznikne krátkodobý prospěch, který bude zaplacen dlouhodobým zaostáváním. Různá moratoria, ochranářské bariéry a zákazy dovozů se obrátí proti těm, kdo je stanovili.

Havlíčkův Brod Pouze jedna instituce se přihlásila o příspěvek z grantového programu města, který se týkal péče o životní prostředí. Jedná se o Dům dětí a mládeže U Aleje, který v rámci grantové oblasti ekologická výchova podal projekt s názvem Díváme se kolem sebe a poznáváme přírodu. Požádal o 10 tisíc korun a zastupitelstvo tento příspěvek schválilo. \"Trochu mě mrzí, že se přihlásil pouze jediný uchazeč. Je škoda, že této možnosti nevyužilo více organizací, protože finanční částka, uvolněná pro všechny oblasti v rámci grantového programu, týkajícího se životního prostředí, činila 400 tisíc korun,\"konstatuje místostarostka Ivana Štrossová. Peníze, které nebyly v rámci grantového programu vyčerpány, zůstávají v rozpočtové rezervě pro dotace a granty. Zástupci města zatím neví, zda bude otevřeno další kolo grantových programů, ve kterém by mohlo dojít k přerozdělení zbylé částky nebo budou peníze využity jinak. Ani loni nebyl o grant z programu péče o životního prostředí valný zájem. Město prodlužovalo termín k odevzdávání projektů a granty nakonec nebyly rozděleny v plné výši.

Lysá nad Labem - Krajský úřad pořádá ve čtvrtek 6. května na lyské radnici závěrečné jednání ke studii o kontaminaci životního prostředí dioxiny. Monitorování dioxinové zátěže a odbornou analýzu zpracoval Zdravotní ústav Ostrava. Nezávislý průzkum dioxinové zátěže v Lysé zadal kraj ústavu v září. Vyčlenil na něj 400 tisíc korun. Šlo o reakci na diskuze, které v Lysé vyvolala zpráva ekologického sdružení Arnika o dioxinovém zamoření. Za viníka ekologové označili místní spalovnu nebezpečných odpadů. Předběžné závěry studie už kraj zveřejnil. Konstatují, že kontaminace látkami dioxinového typu v půdních vzorcích nepředstavuje riziko pro obyvatele v dané oblasti. Stejně tak krevní testy 15 obyvatel Lysé neprokázaly vyšší zátěž sledovanými látkami. Závěrečného jednání se ve čtvrtek zúčastní zástupci kraje, odborníci a představitelé radnice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů