Pátek, 29. března 2024

Žlutickým Holanďané platí za čistý vzduch

Žlutickým Holanďané platí za čistý vzduch
Žlutičtí se pustili cestou ekologie. To se jim v rámci Evropské unie vyplatí už nyní dvojnásobně. Mají čistý vzduch
a ještě peníze.

Žlutice - Ještě letos v létě by měla žlutická radnice inkasovat zbytek peněz - řádově miliony korun - od holandských partnerů za snížení emisí skleníkových plynů. Tak zní nestandardní smlouva, podle níž Nizozemci vlastně ve Žluticích nakupují vzduch...
V tomto městě na Karlovarsku k vyčištění vzduchu došlo poté, co zde byla vybudována ekologická kotelna, a Holanďanům se od Žlutických vyplatí vzduch nakupovat. Jak je to možné?
Měří totiž, jaké plyny vycházejí z komína kotelny a rozdíl mezi původním a nynějším znečištěním vzduchu skutečně od města kupují. Princip zdánlivě složitého byznysu vysvětluje starosta města Jaroslav Vojta.
\"V první polovině devadesátých let se v japonském Kjótu řada zemí z celého světa dohodla na snižování emisí uhlíkových (skleníkových) plynů (nakonec dohodu nebudou ratifikovat Rusové a Američané). Dohodu se však snaží respektovat Evropská unie a tedy i Holandsko,\" objasňuje Vojta a pokračuje:
\"Holandská firma, se kterou jsme uzavřeli smlouvu o prodeji vzduchu, má v České republice pobočku a kontaktovala nás s tím, že od nás skutečně odkoupí rozdíl mezi původním a nynějším znečištěním ve městě, a toto vyčištění pak vykáže v rámci Evrpské unie jako vlastní. Vzhledem k tomu, že s čistotou ovzduší jsou v Holandsku daleko dál než my, by je jejich vlastní vyčištění vzduchu přišlo podstatně dráž.\"
Ve Žluticíc bylo vhodné uzavřít podobný obchod proto, že dříve tam topila řada lokálních kotelen, které produkovaly velké množství emisí. Po zahájení provozu zmíněné ekologické výtopny na biomasu se situace radikálně změnila. Rozdíl mezi tehdejší a nynější kvalitou ovzduší je tedy výrazný. A jak je vidět, je i vhodným obchodním artiklem.
Zdroj:Sokolovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů