Pátek, 29. března 2024

Všichni mají právo na krajinu!

Všichni mají právo na krajinu!
Nadace Partnerství podporuje moderní přístupy ochrany přírody. Její aktivity jsou také zaměřeny na prosazování práva volného vstupu do krajiny do Ústavy ČR ve spolupráci se státní pozemkovou správou, vlastníky a obcemi. V rychnovském regionu většina organizací s projektem sympatizuje, nikdo se však zatím aktivně zapojit nehodlá.

Rychnovsko - Ve většině zemí Evropské unie je volný přístup do krajiny takřka nemožný. Pozemky v soukromém vlastnictví bývají oplocené a lidé ani drobná zvěř se tak nemohou volně pohybovat po přírodě. V České republice tomu tak zatím není.
Pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti (ChKO) Orlických hor se zabývají například tvorbou naučných stezek a pravidel, jak se člověk v přírodě má pohybovat, s přílišným oplocováním pozemků však také nesouhlasí. Například ve Skandinávii je ještě možné spát kdekoli venku, aniž by se člověk musel ubytovat v kempu, nutné ale je být v dostatečné vzdálenosti od lidských příbytků. \"Pokud by se na nás někdo z nadace obrátil, abychom se k programu připojili, pravděpodobně bychom ho podpořili, zatím jsme o tom žádné bližší informaci nedostali. Podle mého názoru se krajina tímto nesmyslným způsobem neustále více zastavuje a zaplňuje a v podstatě to není nutné,\" uvedl Jan Macek, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti.

Vytlačují drobnou zvěř

Ploty, bariéry a jiné překážky také zabraňují volnému pohybu drobné zvěře a celkově narušují nejen vzhled, ale i přirozený koloběh života v přírodě. Kvůli tomu z některých zemí určité druhy zvěře téměř vymizely.
Podle stavebního zákona by si majitel pozemku měl svůj prostor ohradit.
\"Myslím, že se tím však opět vytváří další zbytečné hranice nejen mezi člověkem a přírodou, ale také mezi lidmi samotnými. Těžko se pak budeme s přírodou zžívat a učit to své děti,\" dodává vedoucí CHKO. Pobočka dobrovolnické mezinárodní organizace INEX v Kosteleckých Horkách se v projektu částečně také angažuje. Většina organizací se ale o něm ještě nedověděla.

\"Nápad je to zajímavý a jistě bych se za něj postavil a podpořil ho, pokud bych měl přesnější informace, jakým způsobem se člověk může do celé záležitosti angažovat. Problematice ochrany přírody se věnuji a částečně jsem studoval botaniku, ne však nijak do hloubky. Byl jsem na stáži ve Velké Británii a tam se pokouší krajinu opět zpřístupňovat,\" uvedl Petr Kulíšek, předseda sdružení INEX.

Ochraňují přírodu i památky

Členové INEX spolupracují s pozemkovými spolky i s majiteli soukromých pozemků, kteří jsou přímo zařazeni do programu Modrý dům.
\"Zaměřili jsme se zde více na ochranu přírody a památek, není ale vyloučeno, že časem ideu Nadace Partnerství nepodpoříme více,\" uvedl pracovník INEXu Luboš Kunart.

Nadace Partnerství se zabývá ochranou přírody a podporuje volný pohyb v ní.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů