Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zastupitelstvo kraje Vysočina schválilo na svém dubnovém zasedání grantový program Fondu Vysočiny na podporu zavádění principů trvale udržitelného rozvoje kraje. Nese název Životní prostředí – Zdroj bohatství Vysočiny 2004 .
„Jedná se již o třetí ročník tohoto grantového programu. Jeho cílem je vytvořit podmínky pro rozvoj environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty v kraji Vysočina a dosažení takového stavu, kdy jsou občané objektivně informováni o stavu a vývoji životního prostředí a získávají k prostředí vztah, který je základem šetrného a předvídavého chování a jednání,“ přiblížila Eva Navrátilová z krajského odboru životního prostředí.
Příjemci podpory jsou právnické osoby (všechny včetně neziskových organizací - např. občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, vědecké a výzkumné ústavy apod.), fyzické osoby oprávněné k podnikání se souvisejícím předmětem podnikání a města a obce kraje Vysočina a jimi zřizované příspěvkové organizace.
Žádosti lze podávat do 30. 6. 2004. Celkový objem finanční prostředků pro letošní rok činí 1 900 000,- korun a maximální podpora jednoho grantového projektu představuje 150 tisíc korun.
Garantem programu je odbor životního prostředí, Krajský úřad kraje Vysočina. Formulář žádosti je umístěn na internetové adrese www.fondvysociny.cz. Průběžné informace ke zpracování projektů bude poskytovat Ing. Eva Navrátilová, 564 602 522, navratilova.e@kr-vysocina.cz.

Do odstranění ekologických škod po Sovětské armádě investovalo Česko od roku 1991 víc než miliardu korun. Dalších čtvrt miliardy vydá na vyčištění lokalit od ropných látek po Sovětské armádě do roku 2011. Jen loni specializované firmy podle Ministerstva životního prostředí odstranily z pěti lokalit na 415 tun ropných uhlovodíků a 374 kilogramů chlorovaných uhlovodíků. Výdaje Česka na vyčištění rizikových míst jsou srovnatelné s tím, kolik museli do ozdravění krajiny po sovětských okupantech investovat Slováci.

Některé druhy klokanů mohou vymřít do deseti let, varovala včera australská Společnost na ochranu přírody. Klokani, kteří se stali symbolem Austrálie, jsou decimováni lovem a zhoršujícími se klimatickými podmínkami. Programové vybíjení těchto vačnatců například vážně ohrožuje klokana rudého, který je největším žijícím vačnatcem na světě.

Tři týdny budou pracovníci technických služeb a vsetínské radnice zkoušet, nakolik lze využít pro město novou kompostárnu. Cílem této bezplatné zápůjčky je zjistit, jak se odpad hutní, zpracovává, zda je tato technologie bezporuchová a podobně. Za jeden rok se ve Vsetíně vyprodukuje téměř dvě tuny biologicky rozložitelného odpadu, který byl prozatím odvážen na skládky. Likvidací tohoto odpadu a zpracováním v kompostárně by znamenalo významné ulehčení životnímu prostředí. Náklady na tuto technologii jsou vyčísleny na milion korun, přičemž radnice bude usilovat o dotaci ze Státního fondu životního prostředí ve výši zhruba padesáti procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů