Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ještě několik dní mají vsetínští občané na to, aby si přichystali k bezplatné likvidaci odpad, který je klasifikován jako nebezpečný a do běžných kontejnerů a popelnic se odkládat nesmí. Sběr nebezpečných složek komunálního odpadu je organizován jako součást poskytovaných služeb obyvatelům města při odvozu domovního odpadu. Sběr tohoto odpadu bude probíhat postupně v jednotlivých částech města od 17. do 20. května, vždy od 16 do 19.30 hodin. V těchto dnech bude v sídlištích přistavováno auto firmy SITA MORAVIA a obyvatelé budou moci odpovědnému pracovníkovi tento odpad předat.

Kampaň zaměřenou proti tomu, aby se na prodejních pultech přece jen objevily geneticky modifikované potraviny (GM), odstartovala česká pobočka Greenpeace. Podle Magdaleny Klimovičové z této ekologické organizace ovšem většina výrobců i obchodních řetězců v České republice tyto technologie odmítá. Vyplynulo to z průzkumu přibližně mezi 170 výrobci potravin a 25 obchodními řetězci. \"Nechtějí si uzavřít možnost exportovat do zemí Unie, kde na takové potraviny platí moratorium,\" vysvětlila Klimovičová. Evropané podle ní GM produkty z opatrnosti odmítají, protože není jistota, že takové potraviny jsou nezávadné.

Hudlice - Údržbě kaštanové aleje, která je dominantou Hudlic, musí zastupitelé obce věnovat každoročně velkou péči. Téměř dvě stě let staré stromy, které lemují hlavní silnici v obci, každoročně napadá motýl klíněnky jírovcové. Úhynu stromů se snaží představitelé obce zabránit zejména preventivními postřiky.
\"Letos se nám podařilo na ochranné postřiky proti klíněnce sehnat nový ekologický prostředek. Prvně jsme s ním stromy ošetřili před třemi týdny a po druhé je budeme stříkat v tomto týdnu. Vše si zajišťujeme sami, protože kdyby se nám o to starala odborná firma, stálo by nás to tři až čtyři tisíce. Takhle zaplatíme kolem patnácti set korun za postřik,\" uvedl starosta Hudlic Pavel Hubený. Kromě postřiků se obec musí postarat o úklid spadaného listí, ve kterém přežívají larvy klíněnky. Dříve ho museli pomocní pracovníci shrabovat ručně a pak ho vozili na skládku.
\"Tam se mohl z larvy vylíhnout motýl, který by přelétl zpět na stromy. Nyní ho ale uklízíme traktůrkem, který listí rozdrtí a larvy klíněnky z něho vypadají a uhynou,\" poznamenal starosta. Mladé kaštany by měly nahradit i přerostlé akáty v horní části obce.

Pardubice - Nahlédnout do dokumentace o hodnocení vlivu na životní prostředí k záměru protipovodňové ochrany pravého břehu Labe mezi obcí Brozany a Ráby mohou občané až do 17. května v budově magistrátu ve Štrossově ulici. Na odboru životního prostředí ve třetím patře je otevřeno v úřední dny, a to v pondělí a ve středu od osmi do 17 hodin. Z dokumentace lze činit kopie i výpisy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů