Pátek, 19. dubna 2024

Lubenecku se říká Kraj modré chryzantémy

Lubenecku se říká Kraj modré chryzantémy
Lubenecko - Region a jeho středisko Lubenec mají zvláštní nádech. Odedávna tu byla krásná krajina, ale i čilý život, dopravní ruch a průmyslová výroba. Lubenec a jeho lokalita Ruský kopec je však pro ochranáře už dlouhé roky spojována se silně ohroženým druhem rostliny s názvem koniklec luční český.
Ta je asi nejlepším důkazem, že příroda si dokáže uchovat své bohatství i přes usilovné snahy člověka co nejvíce zničit životní prostředí. \"Ruský kopec, respektive pastvina na výměře 0,68 hektaru, se stal významným krajinným prvkem v roce 1996 právě z důvodu hojného výskytu koniklece,\" říká Ing. Zdeněk Klouček z podbořanského odboru životního prostředí.
Obecnou kritiku lidského rodu však úspěšně bortí Lubenečtí. Děti z tamní základní školy doplnily přírodu aktuálně o naučnou stezku kolem Struhařského potoka, který je také významným krajinným prvkem a kdysi na něm bývala celá kaskáda rybníčků, z nichž přežila jen část. Realizovaly tak původní nápad Lenky Koukalové. Martina Nejedlá se stala navrhovatelkou vyhlášení ochrany nad památnými stromy či jejich skupinami. V katastru Vítkovic se návrh týká asi 300 let starého Mysliveckého dubu, který roste na kraji bývalého rybníka, ve stejném katastru lesa mezi cestou ze Struhař na Vítkovice a silnicí do Chýše. V katastru Lubence jde o lípu srdčitou před domem čp. 71 v Karlovarské ulici, na východním břehu Struhařského rybníka si vyhlédla M. Nejedlá dub letní a také jej navrhla.
U Struhařského potoka jsou prameny Anna a Rosa, poblíž Liščích skal existuje kamenné moře. Kdysi byl státem chráněný i půdní zlom v pískovcové hornině mezi Lubencem a Libyní. Někdejší ředitel základní školy Josef Dušek nazval místo s městečkem Krajem modré chryzantémy, napsali autoři povedené propagační publikace o Lubenci.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů