Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sušice - Ve znamení ekologie se ponese tento týden v Základní škole v Komenského ulici v Sušici. Na každý den připravili učitelé pro žáky prvních až devátých tříd výukový program zaměřený na poznávání a ochranu přírody a na ekologická témata.
\"Máme pro děti připraveny přednášky, půjdou na exkurzi do čističky odpadních vod, navštíví informační středisko v Kašperských Horách a samozřejmě vypracují i nějaké testy na dané téma,\" uvedl zástupce ředitelky školy Čestmír Kříž. Po celý týden budou žáci sbírat starý papír, půjdou vysazovat stromky nebo uklízet Krásnou vyhlídku a cestu na Svatobor a v pátek se všichni zúčastní celoškolního výletu do okolí Sušice.
\"Zároveň budeme děti upozorňovat na zajímavé motivy s přírodní tematikou, což mohou zúročit v naší fotografické soutěži s názvem Co se líbí na Sušicku,\" doplnil Kříž.

TŘINEC - Více než půl tuny odpadků nasbírali mladí nadšenci na značených turistických chodnících v Beskydech. Úklidovou akci Beskydský kukavůz, která začala o víkendu 17.-18. dubna a pokračovala v dalších termínech, uspořádal turistický oddíl mládeže Maracaibos z Třince spolu se Správou CHKO Beskydy.
\"Po horách, samozřejmě, nejezdil žádný pronajatý popelářský vůz. Členové oddílů a kroužků dětských organizací, školáci a studenti prošli trasy pěšky s kletrem na zádech, v něm velký pytel, na rukou rukavice a v srdci nadšení. Jako kuriózní odpadky bych jen namátkou uvedl celá litinová kamna, bundu a funkční snowboard či otočný podstavec pod počítač. Sběrači mnohdy nevěřili vlastním očím, jakou práci si návštěvníci hor dali se schováváním odpadu,\" řekl Jiří Lehký ze Správy CHKO Beskydy.
Dodal, že více než 150 dobrovolníků na 180 kilometrech turistických chodníků posbíralo 88 pytlů odpadu, což je minimálně 500 kilogramů. O likvidaci sesbíraného odpadu se postarali pracovníci Lesů České republiky a obecních úřadů.

PLZEŇ - O body v soutěži o nejlepší mapovou prezentaci chce bojovat Plzeňský kraj. Soutěž Gisohár pořádá ministerstvo životního prostředí, letos na téma Životní prostředí na úrovni evropské, národní, regionální a lokální. Kraj prostřednictvím regionální rozvojové agentury přihlásil jednu z mapových příloh Plánu péče o navrhovanou Chráněnou krajinnou oblast Český les - část Turistika a rekreace.
Do soutěže se přihlásilo 26 účastníků v kategoriích profesionál, amatér a student. Na webových stránkách soutěže v současné době probíhá veřejné hlasování, vítěz bude znám na začátku června.

Liberec - Přes milion korun rozdá na dotacích Ekofond libereckého magistrátu. Peníze poputují na projekty, které zajišťují některé ekologické organizace. Ty se mohly přihlásit již v únoru do výběrového řízení, které vyhlásil technický odbor. Ten shromažďoval žádosti až do patnáctého března letošního roku.
\"V termínu přijal odbor třiadvacet žádostí od dvanácti organizací a dvou fyzických osob,\" sdělila Alexandra Bednárková, mluvčí libereckého magistrátu.
Celková výše všech projektů se vyšplhala na bezmála tři a půl milionu korun, suma, jež chtěly organizace získat z dotace Ekofondu ale byla poloviční. Správní rada fondu nakonec rozhodla o tom, že vyhoví devatenácti žadatelům a čtyři projekty zamítla. Peníze tak přibudou na kontě obecně prospěšné společnosti Suchopýr, a to více jak třista tisíc korun. Částku použije organizace na Zelenou školu, projekt Zvířata pro radost či Víkend v lese, to se snese.
Zkrátka nepřišla ani Liga na ochranu zvířat ČR. Ta získala osmdesátitisícovou dotaci, společnost Formica, která se zabývá především ochranou a výzkumem ohrožených lesních mravenců, pak dostane bezmála sto tisíc korun na separaci recyklovaných odpadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů