Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pardubice - V místní části Dražkovice se bude stavět obří kompostárna městské zeleně. Vybudování zařízení přijde na více než 15 milionů korun, město využije i státní dotace. Na kompost by se tam měly měnit především desítky tun zelené hmoty, které město jinak nemůže využít při ošetřování zeleně, řekl mluvčí radnice Michal Zitko.
Pardubice již na výstavbu získaly ze Státního fondu životního prostředí dotaci šest milionů korun. Půjčka z fondu ve stejné výši bude ročně úročena 1,5 procenta. \"Tím bude pokryto 80 procent nákladů investice,\" dodal.
První městská kompostárna bude stát vedle pozemku bývalé skládky v Dražkovicích. Zelený odpad tam bude ukládat město i zahrádkáři, kteří jej zatím vozí do sběrných dvorů. Služby města Pardubic díky kompostárně ušetří za likvidaci odpadu,kvalitní zem budou využívat i při údržbě městské zeleně. Počítají také s prodejem kompostu.

Voda z geotermálního vrtu o teplotě 32 stupňů Celsia začne v příští topné sezoně vytápět ústeckou zoologickou zahradu. V areálu začaly nyní stavební práce na vybudování systému bezkanálových rozvodů tepla. Geotermální prameny chce ZOO později využívat také jako zdroj užitkové vody například pro koupel slonů. Náklady na vytápění celé zahrady, která má rozlohu 26 hektarů, odhadl ústecký magistrát na více než 30 milionů korun. Na investici dostalo město dotaci od Státního fondu životního prostředí ve výši 15,4 milionu korun. Bezúročný úvěr 13,5 milionu korun zajistilo u jedné z bank saské ministerstvo životního prostředí v rámci příhraniční spolupráce. Další peníze se bude město snažit získat od státu.

Raiffeisenbank představila novou kreditní kartu zaměřenou na ochranu přírody. Připravila ji ve spolupráci se společností National Geographic. Klienti, kteří budou prostřednictvím Karty National Geographic nakupovat,  budou zároveň přispívat na projekty společnosti National Geographic v oblasti vědy, výzkumu a vzdělání a podporovat ochranu přírody planety.

Až na 678 miliónů eur v příštích třech letech se mohou těšit obyvatelé českého venkova. Příslušný výbor Evropské komise dal včera \"zelenou\" horizontálnímu plánu pro rozvoj venkova, který počítá v letech 2004 až 2006 s příspěvkem 542,8 miliónu eur ze společné pokladny a 135,7 miliónu eur z českého státního rozpočtu. \"Stihli jsme lhůtu pro rychlé spuštění plánu rozvoje venkova. Je to pozitivní signál určený obyvatelům českého venkova,\" uvedl komisař Franz Fischler. \"ČR je fakticky první novou členskou zemí, která schválení svého plánu dosáhla. Je to úspěch,\" řekla mluvčí českého zastoupení při EU Petra Mašínová. Plán je zaměřen na podporu zemědělců hospodařících v méně příznivých oblastech, na ochranu životního prostředí a podporu jiného využití zemědělské půdy, například zalesňování.

MYSLIVCI CHTĚJÍ DOSTÁVAT ZA STŘELENÉ DIVOČÁKY PENÍZE
Za každého zastřeleného divočáka by mohli myslivci dostávat od státu peníze. Zvěřina by jim přitom zůstala také. Za kus se navrhuje 300 až 500 korun. To by ročně stálo asi 30 milionů korun. Ministrovi zemědělství Jaroslavu Palasovi to navrhla Myslivecká rada. Divoká prasata jsou přemnožená, působí škody zemědělcům, zapříčiňují nehody. To jsou argumenty myslivců. Proti návrhu, aby stát za odstřel divočáků ještě platil, se postavili majitelé pozemků a hnutí DUHA. Jejich zástupci tvrdí, že studie, kterou na zakázku ministerstva zpracoval Institut brněnské veterinární fakulty, doporučila naopak myslivecká sdružení pokutovat, pokud nezajišťují regulaci zvěře. Rada ale doporučení smetla ze stolu.

LESY ČR PRODÁVALY DŘÍVÍ VĚTŠINOU NEVÝHODNĚ
Státní podnik Lesy ČR prodával dříví z velké části nevýhodně, vyplynulo z prověrky NKÚ ve firmě. Pracovníci NKÚ zjistili řadu nedostatků v hospodaření podniku, zvláště při nakládání s penězi. Nedostatečnou kontrolu podřízeného podniku vytkl úřad ministerstvu zemědělství. O předběžných závěrech kontroly NKÚ ve společnosti Lesy ČR již v únoru informoval ministr zemědělství Jaroslav Palas, který odvolal z funkce generálního ředitele podniku Jiřího Olivu a poté i dva členy dozorčí rady. Podle Palase kontroloři zjistili nevýhodné obchody se ztrátami za desítky milionů korun a další pochybení. LČR prodávaly dříví z 94 procent nevýhodně, buď prostřednictvím Hradecké lesní a dřevařské společnosti, nebo neporažené v lese.

Evropská komise představila návrh směrnice, která omezuje použití dvou dalších chemických látek - toluenu a trichlorebenzenu. Komise podniká tento krok po posouzení vlivu obou těchto látek na zdravá lidí a životní prostředí.

Český Krumlov - Netradiční exkurzi do čistírny odpadních vod s názvem ČOV je víc než kanál uspořádali pro veřejnost zástupci českokrumlovských ochránců přírody z centra Šípek.
\"Exkurze se uskutečnila v čistírně odpadních vod v Rozsypu, kterou nás provázel její dlouholetý zaměstnanec František Laštovka, jenž stál u jejího zrodu,\" uvedl včera zástupce Šípku Petr Resch.
Většina přítomných si předtím neuvědomovala, jak složitým procesem musí projít odpad při jediném spláchnutí toalety. \"Všechny zaujali živí kapři ve výstupní nádrži, kteří zde hrají roli určitého bilogického indikátoru čistoty vody,\" dodal Petr Resch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů