Úterý, 16. dubna 2024

Chov zvířat bude zřejmě dražší

Chov zvířat bude zřejmě dražší
Louny - Domácí chování zvířat s největší pravděpodobností opět prodraží. Pokud Sněmovnou projde i ve druhém čtení návrh zákona o správních poplatcích, zaplatíme například za přihlášení nebezpečného zvířete místo dosavadních 500 až 3000 korun.
Obyvatelé Loun přihlašují zvířata na třech úřadech podle toho, jakého mazlíčka chovají. Evidence psů je vedena na městském úřadě, ostatních zvířat na krajském úřadě a zvláštní kategorií jsou živočichové nebezpeční. Mezi ně patří například jedovatí plazi nebo medvědi, které musíme nahlásit na lounském inspektorátu Krajské veterinární správy v Ústí nad Labem.
Majitel psa, který má trvalý pobyt na území města, musí jeho nabytí nahlásit na radnici do 15 dnů. Od tří měsíců stáří psa je poté držitel povinen platit. \"Jeho výše se pohybuje mezi 200 a 800 korunami,\" uvedla včera na náš dotaz Alena Maříková, vedoucí ekonomického odboru Městského úřadu v Lounech. Důchodci a obyvatelé rodinných domů v městských částech a na samotách vzdálených více než 200 metrů od navazující městské zástavby zaplatí dvě stovky. Sazba za psa chovaného v rodinném domě ve městě je 300 korun a základní sazba za takovéto zvíře například v panelovém domě je 800 korun.
Přihlašovaní psi nejsou dále nijak děleni. Není ani stanoveno, jaké podmínky chovu musí majitel dodržovat. \"Dosud nebylo legislativně upraveno, které psí plemeno je považováno za nebezpečné a jaké podmínky musí při chovu dodržovažt jeho majitel,\" uzavřela A. Maříková.
Z nebezpečných zvířat bylo na Lounsku evidováno například několik papoušků, medvědi a dokonce i puma. \"Velké druhy papoušků mohou být velice nebezpečné a musí mít na voliérách dvojité pletivo. Někteří jsou schopni zobákem drát jednoduše přestřihnout,\" sdělila nám Olga Salačová, vedoucí oddělení přírody odboru životního prostředí Městského úřadu v Lounech. Po zrušení okresních úřadů přešla povinnost registrace dovážených nebo odchovávaných exotických a cizokrajných zvířat a rostlin, vesměs chráněných podle mezinárodních úmluv na úřady krajské.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů