Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ŠUMPERK Dne 21. dubna se v tomto městě uskutečnil první z tzv. Barevných dnů, které pořádá po celé ČR společnost Eko-Kom. Jsou součástí tříleté komunikační kampaně, jejímž cílem je dosáhnout toho, aby se třídění odpadů zvýšilo z dnešních necelých 50 na 75 %. Barevné dny probíhají s prázdninovou přestávkou od dubna do října. Jejich základem je pojízdná výstava s názvem Tonda Obal na cestách, která již navštívila stovky základních škol. Tonda Obal je maskot doprovázející děti tříděním a recyklací odpadů. Atrakce v rámci Barevných dnů jsou zaměřeny i na mládež a dospělé, jimž jsou určeny zábavné soutěže, kvizy o třídění odpadů spojené s kolem štěstí, receptářem rad pro domácnosti apod. Možnost uspořádat Barevné dny nabízí městům a obcím 13 manažerů společnosti Eko-Kom. Tam, kde se už dohodli, se často odehrávají v rámci Majálesů, Dětských dnů, Ekologických dnů, poutí apod. Aktuální termíny Barevných dnů jsou na webové adrese www.ekokom.cz.

Jizerka - V rámci ekologické akce Zelené srdce Renaultu vznikne při premiérovém sázení nový les. Účastníci se zítra v deset hodin dopoledne vydají od Jizerky do míst, která jsou vytypována k výsadbě. Společnost Renault recyklovala více jak 1350 vozů. Stejný počet stromků by měl v chráněné krajinné oblasti zakořenit. Akce se koná ve spolupráci se společností Lesy ČR, Lesní správa Jablonec.

Množství ulovených tresek ve světě za posledních 30 let pokleslo o 70 procent. Pokud tato tendence bude pokračovat, treska z moří do 15 let vymizí, uvádí se ve včerejší zprávě Světového fondu na ochranu přírody (WWF).
Tresky jsou v Barentsově moři, odkud pochází polovina světových úlovků, ohroženy nadměrným rybolovem, ilegálním rybolovem a průmyslovým rozvojem. Nejvíc tato loviště využívají Rusko a Norsko, proto je WWF vyzývá, aby neodkladně stanovily přísnější lovné kvóty a aby rybolov důkladněji kontrolovaly.
\"Nadměrný rybolov pokračuje, protože politika rybolovu je motivována krátkodobými ekonomickými zájmy,\" zdůraznil ředitel programu WWF Moře v nebezpečí Simon Crips.
Podle mořského zoologa Marena Esmarka množství ulovených tresek v celosvětovém měřítku pokleslo z 3,1 miliónu tun v roce 1970 na 0,95 miliónu tun v roce 2000. O dva roky později byl zaznamenán další pokles na 890 tisíc tun.
Kromě toho by podle WWF Norsko mělo co nejdříve redukovat svou rybářskou flotilu. Tato země spolu s Japonskem též ignoruje celosvětový zákaz lovu velryb, za což ji ostře kritizují ochránci přírody.

Praha (vdo) - Radí premiéru Vladimíru Špidlovi, ale teď jde proti jeho sociálním demokratům v evropských volbách. Šéfredaktor Literárních novin a bývalý ekologický aktivista Jakub Patočka se chce stát poslancem Evropského parlamentu. Je lídrem kandidátky Strany zelených. Heslo zelených v kampani je nasnadě: Ekologie na prvním místě. Stranu podporují některé známé tváře - třeba bývalá miss Helena Houdová nebo šéf Divadla na Vinohradech Martin Stropnický. Na kandidátce je kromě Patočky také Rut Kolínská z Asociace mateřských center či spisovatelka Tereza Boučková. Ekology však před volbami trápí \"tradiční\" stranické problémy: rozhádali se na dvě křídla. Jednu skupinu reprezentuje předseda Jan Beránek právě s Jakubem Patočkou, jejich oponenty jsou ekolog Ivan Dejmal či novinář Petr Uhl. Ti se cítí ukřivděni, že jejich křídlo se nedostalo na kandidátku. Kvůli sporům uvnitř strany dokonce české zelené kritizoval jeden z předáků frakce Zelených v unijním parlamentu, Daniel Cohn- Bendit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů