Pátek, 29. března 2024

Evropský obchod se špínou

Evropský obchod se špínou
Průmyslová lobby, zelení a ministerstvo průmyslu a obchodu mají pohotovost. Během týdne totiž ministerstvo životního prostředí zveřejní návrh, v němž přidělí jednotlivým znečišťovatelům obchodovatelné povolenky na emise oxidu uhličitého.

Snižování škodlivých emisí se stává zajímavým byznysem. Už příští týden by ministerstvo životního prostředí mělo zveřejnit návrh na rozdělení takzvaných povolenek. Umožní velkým průmyslovým podnikům vypouštět do ovzduší určité množství oxidu uhličitého. Kdo dané limity nesplní, bude muset platit. Firmy, které se do limitu vejdou, budou moci přebytečné povolenky prodávat. Jen v České republice může mít nový byznys hodnotu kolem šestnácti miliard korun.
Zatímco v Česku se do obchodování zapojí tři sta dvacet společností, v celé Evropě jich bude téměř patnáct tisíc. V systému, který má začít fungovat na počátku příštího roku, se bude obchodovat s povolenkami za miliardy eur.
Tři sta dvacet českých firem, které jsou podle evropské směrnice povinny se zúčastnit obchodování, dohromady vypustí téměř devadesát milionů tun emisí oxidu uhličitého za rok. Pokud by ministerstvo životního prostředí vydalo povolenky v podobné výši, otevřel by se prostor pro byznys přesahující pět set milionů eur, tedy přes šestnáct miliard korun. Jedna povolenka totiž představuje jednu tunu emisí CO2, jejíž cena se dnes pohybuje mezi pěti až sedmi eury.
Budoucí cena tuny ovšem může být úplně jiná. Záleží především na množství povolenek, které se do systému dostanou. Stát může přidělit \"poukázky na emise\" maximálně do výše potřeb podniku. Vágní formulace otevírá prostor pro lobbování jednotlivých firem, které s každou obdrženou poukázkou získávají aktivum, jehož hodnotu určí budoucí trh.

Složitý systém

Cílem obchodování je donutit firmy snižovat škodlivé emise. Princip je jednoduchý. Na počátku období obdrží každý znečišťovatel určitý počet povolenek, s nimiž bude moci volně hospodařit. Libovolně je prodávat a kupovat. Do systému se chystají také evropské banky. Oproti zástavě povolenek nabídnou například výhodný úvěr. Po roce však bude muset každý prokázat, že emise vypuštěné do ovzduší odpovídají počtu povolenek, které vlastní. Pokud nebude mít dost poukázek, zaplatí pokutu. V prvním období, mezi lety 2005-2007, to bude čtyřicet eur za nepovoleně vypuštěnou tunu. V následující fázi, která skončí až v roce 2012, se uvažuje dokonce o pokutě sto eur.
O počtu povolenek rozhodne národní alokační plán, který připravuje ministerstvo životního prostředí. \"Jakmile se návrh objeví, očekáváme velký boj o čísla. Proto jdeme přes vládu. Ta musí za plán převzít politickou odpovědnost,\" říká Tomáš Chmelík, vedoucí oddělení změny klimatu ministerstva životního prostředí, který se na vypracování plánu podílí.

Lobbování za emise

Firmy se samozřejmě snaží získat od státu takové množství povolenek, aby nebyly nuceny obchodovat buď vůbec, nebo pouze výhodně prodávat. Tedy maximální možný počet. \"Systém nesmí ohrozit konkurenceschopnost českého průmyslu,\" říká Ladislav Pazdera z ministerstva průmyslu a obchodu.
Zástupci jednotlivých podniků jsou zatím opatrní. \"Situaci monitorujeme a čekáme na zveřejnění návrhu,\" říká Ivan Novák, vedoucí oddělení strategie společnosti ČEZ, která je největším českým producentem emisí CO2. Z druhé strany budou tlačit ekologické organizace, které budou chtít počet povolenek omezit. Plán, který musí projít veřejnou diskusí, sice bude schvalovat vláda, ale konečné slovo má Brusel. Evropská komise jej může odmítnout a kolečko se bude opakovat. Vše by mělo být připraveno do konce roku.

Evropská nejistota

Stále existuje možnost, i když velmi nepravděpodobná, že k nastartování obchodů s emisemi na Nový rok 2005 vůbec nedojde. Proti jsou totiž některé velké průmyslové korporace, jimž se do obchodu s povolenkami, jenž by je nutil snižovat emise, vůbec nechce. To by ale znamenalo popření dosavadní politiky ochrany životního prostředí Evropské unie, o jejíž smysluplnosti se přou odborníci již dlouho.
Hlavním argumentem je osamocenost Unie v boji za snižování emisí. \"Je to nesmysl, který nás podstatně znevýhodňuje oproti mimoevropské konkurenci,\" tvrdí Petr Baránek z oceláren Ispat Nová huť. Současný stav by mohlo zvrátit Rusko, kdyby ratifikovalo kjótský protokol. Podle Martina Cmírala, obchodníka s emisemi ze společnosti Vertis, by zvrat mohl přijít ještě letos. Prezident Putin by se měl vyjádřit do konce května. Velkým lákadlem je pro něho možnost zapojení Ruska do obchodu s emisemi.
V kjótském protokolu se totiž 181 zemí zavázalo snížit emise o osm procent do roku 2012 oproti stavu z roku 1990. Úmluva bohužel stále neplatí. Právě Rusko, ale i Česká republika, Maďarsko nebo Polsko závazek splnily již dávno a mají velký přebytek \"uspořených\" emisí, které by mohly prodat potřebnějším zemím. Částečně je to dáno omezením výroby, ale také modernizací průmyslu. To ovšem neznamená, že Česko je \"zelenou\" zemí. Naopak, ve výši emisí CO2 přepočtených na hlavu patří k největším znečišťovatelům v Evropě.
Bez platnosti Kjóta jsou uspořené emise prakticky bezcenné, protože není nikdo, kdo by do nich byl ochoten investovat. Podle jeho úmluv totiž s emisemi mezi sebou neobchodují pouze podniky, ale především státy. Jde tedy o několikanásobně vyšší částky, které by z velké části mohly směřovat právě do zemí střední a východní Evropy. Je nutné zdůraznit, že evropský obchodní systém s kjótským protokolem přímo nesouvisí. Pouze se drží jeho rámcových limitů. Případné neschválení protokolu tedy na fungování systému vliv nemá.

Významné firmy zahrnuté do systému obchodování

ČEZ
Nová huť
Sokolovská uhelná
Dalkia Morava
Chemopetrol
Elektrárny Opatovice
Vysoké pece Ostrava
Energotrans
Třinecké železárny
ECK Generation

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí ČR

Vývoj emisí oxidu uhličitého v letech 1990 až 2002 v České republice

Rok miliony tun CO2

1990 162,5
1994 126,2
1996 128,8
1998 124,7
1999 118,2
2000 124,2
2001 124,1
2002 119,1

Zdroj: ČHMÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů