Čtvrtek, 18. dubna 2024

Energie AG v Česku dál expanduje

Energie AG v Česku dál expanduje
Český trh odpadového hospodářství má nového vlivného hráče. Stal se jím rakouský koncern Energie AG z Lince (EAG). Za 27,6 miliónu eur koupil aktivity firmy RWE Umwelt CZ, jež v zemi zajišťovala svoz a likvidaci odpadů v desítce obcí se zhruba půl miliónem obyvatel.
Na trhu, jehož velikost se odhaduje na deset miliard korun, mají největší vliv společnosti Marius Pedersen a A.S.A., které podle odhadů ovládají každá asi dvacet procent. Firma EAG, jež v Česku pronikla již do vodního hospodářství, získala koupí podle svého mediálního zástupce Radka Bílého zhruba devět procent trhu.
\"Tržní podíl jednotlivých firem se jen těžko odhaduje. Relevantní ekonomická čísla neexistují a má-li je někdo, pak si je úzkostlivě hlídá,\" upozorňuje Jarmila Šťastná, šéfredaktorka časopisu Odpady. Ta soudí, že německý RWE Umwelt z Čech odchází, protože zatímco počátkem 90. let měl raketový nástup, v posledních letech se jeho rozvoj zastavil. \"Trh s odpady představuje omezený rybník a jiní byli prostě úspěšnější,\" myslí si. Představitelé firmy neodpověděli na zaslané otázky, proč obor v Česku opouštějí.
\"Chceme obcím a městům nabídnout podobně jako v Rakousku široce rozptýlené balíčky služeb ze všech oblastí infrastruktury,\" uvedl generální ředitel Energie Leo Windtner. Ta sice stojí na výrobě a prodeji elektrické energie, ale zároveň podniká i v teplárenství, plynárenství či telekomunikacích. Právě likvidace odpadů patří spolu s vodním hospodářstvím mezi nejrychleji rostoucí oblasti.
Rakušané z EAG nijak netají, že chtějí v Česku těžit z desetiletých zkušeností a kontaktů na radnicích, které získali v době, kdy koncern spoluvlastnil energetické distribuční podniky Jihočeská energetika, Jihomoravská energetika a Západočeská energetika. Jejich akcie však už vloni prodali německému koncernu E-ON.
\"Zkušenost ukázala, že Energie s obcemi umí pracovat. Nakolik jim to ale v nové branži pomůže, těžko soudit. Konkurence je silná,\" říká ekonom Martin Pražák z poradenské firmy Dafi CZ.
EAG, jejíž loňské tržby dosáhly 601,3 miliónu eur, koncem loňského roku v Čechách ovládla i Vodovody a kanalizace Jižní Čechy a Vodovody a kanalizace Beroun. Podle Bílého to dokazuje zájem EAG o český infrastrukturální trh. \"U nových států unie vidí EAG největší příležitosti,\" uvedl Bílý.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů