Pátek, 19. dubna 2024

Vlci v Norsku

Vlci v Norsku

Norsko zůstává mimo Evropskou Unii. Povinnosti vyplývající  ze zákona se  zde obtížně  uplatňuji v managementu vlků a ostatních  velkých predátorů . Právní ochrana proti pytlačení je   nedostatečná.

Víc než tisíc ovci uhyne v Norsku každý den pastevního období z jiných důvodu než jako obět predátorů. Hlavní příčinou je typ chovu - ponechávání ovci v norské divočině  bez dozoru 3 až 4 měsíce. Vlci břehem těchto měsíců zabijí jen několik stovek  těchto zvířat. Na tento fakt je poukazováno jako na hlavni důvod vylidněni zemědělských oblasti, zatím co za zavřením 4000 farem každý rok jsou především politické a hospodářské důvody. Presto jsou označováni za hlavního viníka vlci.. Obviněni zvířat se samozřejmě v takové situaci velmi hodí.

Parlament se v poslední době zabývá vládní zprávou o velkých predátorech z roku 2004. To je už třetí zprava na toto těma v posledních letech. Členové parlamentu jednají především o managementu velkých dravců , který spíše připomíná politiku vyhlazování  druhů.  Vláda plánuje management, kde vlk smi žít jen v úzké zóně poblíž Švédských hranic v jihovýchodní části země. Celkový počet vlku by nemel přesahovat \"několik reprodukčních skupin\", což  znamená maximálně 2-3 rodinné smečky v teto omezené zóně.   Nejdůležitější vlčí oblast  , kde žije  asi 15 vlků by měla byt ze zóny vyjmuta, což znamená   prakticky  vyhlazeni vlku na norském území.

Některé nevládni organizace požaduji větši území  věnované vlkům a nevhrnují rozlohu asi 60 000 km2, což je více  než rozloha Slovenska s populaci několika set vlku. Rozhodnutí chovatelů  ovcí  a lovecké  zájmy v Norsku  jsou přednější než přírodní dědictví  a biologická diversita. Odpovědnost za ochranu druhu je ještě více ponechána na  sousedních zemích (Švédsko, Finsko).

Podle informací od  norského ochrance přírody Vigga Ree zpracoval Mojmir Vlašín

Translation by: Ondrej Vlasin
1A Temple Lane South
Temle Bar
Dublin 2
Ireland

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů