Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ryba hermafrodit. Brzy realita?

Ryba hermafrodit. Brzy realita?
Pardubický kraj - Tento týden se Česká republika přidala ke státům, které ctí Stockholmskou úmluvu. Ta zakazuje výrobu a použití deseti pesticidů a technických látek a reguluje vypouštění dvou skupin toxických látek, pro které se vžil název dioxiny.
\"Pokud ČR naplní požadavky této úmluvy, budou moci rybáři chytat ryby z Labe s menšími obavami než doposud,\" říká Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady ekologického sdružení Arnika. Právě znečištění Labe považují ekologové za jeden z nejpalčivějších problémů v Pardubickém kraji.
Dioxiny ohrožují zdraví
Rybáři ekologům oponují. Voda je podle jejich slov rozhodně v lepším stavu než začátkem devadesátých let.
\"Toxické ryby? Jedině snad kontaminované ještě z dřívějška, ale to musí být opravdu ojedinělé případy. Nad jezem je Labe čisté,\" tvrdí předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Pardubicích Vladimír Vlk.
Podle tvrzení ekologů je řeka znečištěna například polychlorovanými bifenyly. Tedy látkami, které byly dříve používány v průmyslu. Vážou se na tuky. I dioxiny se kumulují v živočišných tukových tkáních.
\"Dlouhodobé působení těchto látek vede k poškození imunitního a nervového systému a reprodukčních funkcí člověka,\" varuje sdružení Arnika. Některé studie prý prokázaly také vliv na snížení inteligence, či schopnosti soustředění.
V Tiché Orlici se podle sdělení Arniky objevily v důsledku znečištění dokonce hermafroditní ryby.
\"V úseku u Králík jsme zaznamenali určitou feminizaci samců, v důsledku které by se z nich mohly stát až samice, samozřejmě neplodné,\" potvrdil Tomáš Randák z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického při Jihočeské univerzitě, který v uvedené oblasti prováděl průzkum.
Stockholmská smlouva
Sdružení Arnika věří, že Stockholmská smlouva pomůže vyřešit nejen kontaminaci řek, ale také znečištění v okolí bývalé obalovny Modřec či podpoří boj proti umístění plazmatronové technologie na likvidaci polychlorovaných bifenylů v Poličce.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů