Pátek, 29. března 2024

Síť Zelených stezek oživuje venkov

Síť Zelených stezek oživuje venkov
Územím Jihočeského kraje vede síť zelených stezek tzv. Greenways Praha-Vídeň, jejímž členem se počátkem května stal nově Tábor, přináší užitek nejen v oblasti cestovního ruchu, ale hlavně přispívá k oživení venkova.

Je o tom přesvědčen senátor za Slavonicko a Dačicko Václav Jehlička (nezávislý), který je rovněž zakladatelem zelené stezky mezi Prahou a Vídní. \"Program Greenways je celosvětovým projektem, který podporuje bezmotorovou dopravu, šetrnou k životnímu prostředí, a zároveň bezpečnost chodců, cyklistů, vozíčkářů, kolečkových bruslařů či jezdců na koních,\" uvedl pro Právo senátor.
Poznamenal, že vybudování sítě zelených stezek přináší podle zahraničních zkušeností užitek kromě cestovnímu ruchu i ochraně krajiny a rovněž podněcuje péči o nevyužité památky. \"Jedná se o program, který má podle mého názoru velikou budoucnost. Myšlenky Greenways jsou mi sympatické a blízké,\" poznamenal Jehlička.
Uspořádal proto v úterý 18. května v jednacím sále Senátu v pořadí už druhý ročník semináře o zelených stezkách.
\"Koncipoval jsem jej pro všechny, kteří se zajímají o praktické zkušenosti z rozvoje Greenways v podmínkách českých měst a venkova. Byly představeny tři velké projekty Greenways s důrazem na praktické otázky tvorby, marketingu a rozvoje multifunkčních tras a stezek. Své příspěvky a zkušenosti přednesli jednak externí spolupracovníci, kteří se zelenými stezkami zabývají, jednak lidé, kterých se budování stezek dotýká,\" přiblížil senátor. Zájemci o grant z projektů Greenways měli při semináři možnost individuální konzultace s manažery a partnery Greenways. \"Podobně jako ve vyspělých zemích, kde jsou zelené stezky výrazně podporovány, je nezbytné, aby i u nás byly tyto klidné a bezpečné cesty pro pěší a cyklisty maximálně podporovány ze všech zdrojů,\" uzavřel Jehlička.
Jihočeským krajem prochází Greenways Praha-Vídeň. Její součástí je například cyklostezka kolem jihočeských rybníků se začátkem ve Veselí nad Lužnicí a Graselova stezka mezi Slavonicemi a Českým Rudolcem.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů