Pátek, 19. dubna 2024

Opět proti motorovým člunům na Slapech

Opět proti motorovým člunům na Slapech
Amrozek požádal Šimonovského už v březnu o novelizaci vyhlášky

V rekreačních oblastech na Vltavě se loni v létě proháněly mezi plavci nepovolenou rychlostí motorové čluny a toto nebezpečí hrozí i v letošní letní sezóně. Tvrdí to Sdružení pro ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera (SOPK).

Sdružení žádá, aby se neprodleně upravila vyhláška číslo 241, kterou v červnu 2002 vydalo tehdejší ministerstvo dopravy a spojů.
\"Blíží se letní sezóna a na Slapech mohou i nadále jezdit motorové čluny. V nejužším místě dokonce neomezenou rychlostí. Rekreují se tam přitom desetitisíce lidí a riziko střetu je vysoké,\" uvedla na včerejší tiskové konferenci předsedkyně SOPK Dagmar Altmanová.
O podobu vyhlášky se v roce 2002 několik měsíců přeli tehdejší šéf resortu dopravy Jaromír Schling a ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Zatímco Schling chtěl i přes léto na Slapy a Orlík spalovací motory vpustit, Kužvart se snažil prosadit, aby vždy od poloviny června až do 15. září byl provoz rekreačních plavidel se spalovacími motory v celé České republice zakázán.
Vláda tehdy podpořila Kužvartovy požadavky. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) však vládní usnesení nedokázalo do vyhlášky důsledně prosadit. Podle Altmanové je proto vyhláška špatná. V důsledku nejednoznačných formulací není letní omezení plavby dodržováno tak, jak MŽP původně navrhovalo.

MŽP chce skoncovat s rychlou plavbou

Sdružení se před několika měsíci obrátilo se žádostí o novelizaci vyhlášky na nynější šéfy resortů dopravy a životního prostředí Milana Šimonovského a Libora Ambrozka. Odpovědi se od nich stále ještě nedočkalo.
Na dotaz Práva, zda ministerstvo životního prostředí požadavek SOPK podpoří, odpověděla včera tisková mluvčí MŽP Karolína Šůlová: \"V březnu jsme písemně požádali ministerstvo dopravy, aby zpracovalo návrh novely vyhlášky č. 241 a vypustilo z ní seznam úseků, na nichž je povolena plavba motorových člunů rychlostí vyšší než 25 kilometrů v hodině.\"
Sdružení ujišťuje, že mu nejde o absolutní zákaz letní plavby motorových člunů, ale o rozumný kompromis. Připouští, že i nedokonalou vyhláškou se podařilo dostat z rekreačních přehradních nádrží na Slapech i Orlíku vodní skútry. \"Chceme však prosadit zákaz plavby v letních měsících tak, jak vyplývá z vládního usnesení, které před dvěma lety dalo přednost rekreantům a plavcům před milovníky rychlých člunů,\" zdůraznila Altmanová.
SOPK přitom připustilo, že ani v novelizované vyhlášce by se letní omezení nemělo vztahovat na plavidla veřejné hromadné lodní dopravy, plachetnice využívající pomocný spalovací motor pro návrat za bezvětří, plavbu ve stavu nouze, ani pro manévrování v přístavu. Povoleny by měly být i motorové čluny při organizovaných sportovních akcích.
Naopak vedoucí pražské pobočky Státní plavební správy Tomáš Häckl považuje výhrady sdružení k vyhlášce za demagogické. Podle něj jasně stanovila pravidla hry pro obě znesvářené strany - rekreanty i vodní motoristy.
Za odpovídající označuje dnešní podobu vyhlášky i ministerstvo dopravy. \"Schvalovací proces byl velmi obtížný a vyhláška je kompromisem mezi požadavky řady zainteresovaných stran. Také zkušenosti s její aplikací jsou jednoznačně pozitivní. Za dobu její platnosti nedošlo k žádnému úrazu způsobenému plavidlem,\" řekla Právu tisková mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů