Pátek, 26. dubna 2024

Nechtěný transpacifický import: špinavý vzduch

Nechtěný transpacifický import: špinavý vzduch
Zprávy o špinavém vzduchu, který překonává Tichý oceán a dýchají jej obyvatelé západní části USA, zveřejnili výzkumníci na nedávné výroční konferenci Americké asociace pro povznesení vědy (AAAS) v Seattlu. Paradoxní je, že Spojené státy za poslední roky výrazně zpřísnily své limity pro kvalitu ovzduší. Nechtěný \"import\" špinavého vzduchu z Asie však celkem pochopitelně americké standardy nedodržuje.

Kyselé deště od sousedů
\"Za nepříznivých podmínek pacifické pobřeží USA kvůli dálkovému přenosu škodlivin dokonce nesplňuje federální zákony,\" poznamenal na konferenci Daniel Jaffe, profesor Washingtonské univerzity v Bothellu. A znečištěný vzduch z Asie dokáže dokonce ještě přeletět celý severoamerický kontinent a dá se najít až v jihovýchodních státech USA.
Největším zdrojem znečištění je Čína a její rostoucí továrny a elektrárny spalující uhlí. Monitorování jejích emisí přímo na místě zajišťují díky mezinárodním dohodám i vědci z USA, Kanady, Jižní Koreje a Japonska. Poslední dva zmíněné státy jsou samozřejmě vystaveny znečištění pocházejícímu z Číny více než Amerika. V Japonsku také nejčastěji prší kyselé deště z čínských oxidů síry.
Na americký kontinent dolétá jedovatý oxid uhelnatý i tuhé částice z továrního dýmu, často i toxické. Jejich velikost je jen desetinou tloušťky lidského vlasu, ale právě proto snadno pronikají do lidského dýchacího ústrojí. \"Některé tyto látky se ukládají v plicích a způsobují jejich onemocnění,\" připomněl na konferenci v Seattlu David Parrish, výzkumník z amerického Národního úřadu pro výzkum oceánu a atmosféry.

Sibiřský požár porušil limity až v USA
Právě v posledních letech se vědci dozvídají o pohybu škodlivin více, protože mají citlivější přístroje umístěné na letadlech a schopné zmapovat pohyby znečištěného vzduchu v obrovských oblastech nad Tichým oceánem.
Nemusí však vždy jít pouze o znečištění z průmyslových zdrojů. Například rozsáhlé lesní požáry v dubnu loňského roku na Sibiři zvýšily množství ozónu, který - jak vědci po vyhodnocení dostupných informací poprvé zveřejnili na konferenci AAAS - se dostal až do USA. V některých částech státu Washington na severozápadě USA se tak zvýšila úroveň ozónu nad federální limity. Ozón může lidem způsobit dýchací potíže, kašel a dráždění hrdla a navíc spouští astmatické záchvaty.
Jak v Seattlu zdůraznila Nives Dolsaková z Washingtonské univerzity, je čas na mezinárodní vyjednávání o snížení emisí průmyslových škodlivin, které se mohou přenášet na velké vzdálenosti. Není ovšem jasné, jak úspěšná taková jednání mohou být, protože Čína nyní nechce brzdit svůj ekonomický rozvoj. Lepší ekologické standardy jsou však i v jejím zájmu. Vždyť zatímco Američané dýchají čínské škodliviny jen jednou za čas, Číňané je mají kolem sebe neustále...
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů