Pátek, 29. března 2024

Brusel brojí proti emisím

Brusel brojí proti emisím
Evropské komisi došla trpělivost a rozhodla se spustit řízení za nedodržení práva proti šesti členským zemím, které včas nedodaly národní alokační plány pro emise kysličníku uhličitého.
Plány jsou základem pro evropský systém obchodování s \"nadbytečnými\" povolenkami pro emise.
\"Unie bude připravena spustit obchodování s emisemi počátkem příštího roku. I kdyby k 1. lednu byla připravena jen jedna jediná země, nepřistoupíme na odklady,\" prohlásila komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová.
Obchod s emisemi, první uplatnění tržního mechanismu při ochraně životního prostředí v Evropě, má pomoci snížit emise škodlivých skleníkových plynů, odpovědných za klimatické změny planety.
Podle studií má znečištění ovzduší v Evropě na svědomí tři až šest procent úmrtí lidí starších 30 let. I když podle vědců odhady nelze vyčíslit tak přesně jako v případě dopravních nehod, spíše jde o součet vlivů jako genetický základ, životní styl a život v znečištěném prostředí.
\"Patnáctka\" měla předat dokumenty do konce března, desítka nováčků k 1. květnu. Termín splnil jen tucet z pětadvaceti zemí; devět starých členů, včetně Německa a Británie, na něž připadá lví podíl na znečišťování, a Lotyšsko, Slovensko a Slovinsko.
Česko sice nemá problém se snižováním produkce skleníkových plynů, ale plán včas předložit nestihlo. Kárné řízení se zatím rozběhlo pouze proti Belgii, Francii, Itálii, Portugalsku, Řecku a Španělsku. Na počátku bývá výstraha, na konci mohou být soud i finanční sankce, pokud mezitím nedojde k nápravě. Praha by plán měla předložit během osmi týdnů, ujišťuje mluvčí českého zastoupení Petra Mašínová; to by mohla komise tolerovat. Hodně ještě závisí na tom, jaký poprask se strhne, až koncem května ministerstvo životního prostředí předloží svůj plán k veřejné diskusi a meziresortnímu řízení. Nejspíše hodně firem zjistí, že obchod s emisemi nebude takový \"zlatý důl\", jak si představují.
Wallströmová má na stole plány tuctu zemí, reprezentující tři pětiny emisních povolenek, ale s žádným není zcela spokojena: země si naplánovaly příliš mnoho povolenek, úroveň emisí je příliš vysoká.
Cena za tunu CO2 klesla z 13 na sedm eur a s tím klesá i motivace znečišťovatelů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů