Pátek, 29. března 2024

Smí se zkoumat v rezervaci brouci? O tom teď rozhoduje vláda

Smí se zkoumat v rezervaci brouci? O tom teď rozhoduje vláda
Aby oddíl tradičního karate mohl tábořit a rozdělávat ohně na louce v Chráněné krajinné oblasti Šumava, musí požádat vládu o výjimku ze zákona o ochraně přírody. Až do loňského roku se stačilo obrátit se stejnou žádostí na ministerstvo životního prostředí. Od té doby, co poslanec sociální demokracie Vlastimil Aubrecht prosadil v parlamentu drobnou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, je podobnými žádostmi zavalen Špidlův kabinet.
A nejde jen o sportovní oddíl. Vláda by měla rozhodnout například také o požadavku člena Entomologické společnosti, který chce zkoumat v CHKO Litovelské Pomoraví brouky. Anebo by měla vyhovět hvězdářům, kteří chtějí z vrcholu Smrku v CHKO Jizerské hory pozorovat hvězdy.
Podobných žádostí chodí na ministerstvo životního prostředí, na kraje a na správy chráněných krajinných oblastí několik tisíc ročně. Od května o všech rozhoduje podle Aubrechtovy novely kabinet.
\"U nás teď leží kolem dvaceti takových žádostí,\" říká mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.
Několik žádostí přišlo také už přímo na úřad vlády, ale ten je poslal na ministerstvo, i když správně patří verdikt vládě.
Poslanec Aubrecht vysvětluje, že novelou chtěl docílit toho, aby ministerstvo životního prostředí nebylo ve výhodě například v případech, kdy se rozhoduje o nových stavbách v chráněných územích a kdy je ve sporu s ministerstvem dopravy.
\"Šlo mi o to, aby jiný orgán posoudil, čí argumenty jsou pádnější,\" říká Aubrecht.
Dodává konkrétní případy, jež ho ke změně zákona přiměly: třeba dlouholetý spor o dva jezy na dolním Labi. Stavbu zdymadel v blízkosti Děčína ministerstvo životního prostředí nechce povolit, protože by podle něho nenávratně poškodila vzácnou přírodu.
Ministerstvo životního prostředí odmítá, že by při vydávání výjimek ze zákona o ochraně přírody rozhodovalo podle vlastních zájmů. \"Jsme arbitrem, který rozhoduje na základě mnoha odborných podkladů,\" říká ministerská mluvčí Karolína Šůlová.
Připomněla, že její úřad v minulých letech vydal mnoho výjimek, povolil sjezdovku na Pradědu anebo vyhlídkovou věž na Boubíně.
Vlastimil Aubrecht říká, že rozhodování o méně podstatných žádostech jako je povolení vyhlídkových letů nad národním parkem či povolení solit silnice v chráněných oblastech, může kabinet přenést jednoduchým usnesením na ministerstvo nebo na krajské úřady. Rozhodnutí o podstatných případech, třeba o stavbě nových dálnic v chráněných územích, by zůstala na vládě.
Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová uvedla, že úředníci už vymýšlejí, jak při vyřizování žádostí o výjimku ze zákona o ochraně přírody postupovat. Jsou tu ovšem legislativní problémy, které mohou v některých případech nastat. Vláda například nemůže rozhodovat ve správních řízeních. Vydává pouze usnesení, kterým ovšem zavazuje pouze ministry, nikoli občany či soukromé firmy. A proti usnesení vlády se zase nelze odvolat jako je to ve správních řízeních běžné - to by bylo v rozporu s Ústavou.
Ministerstvo plánuje, že připraví další novelu zákona o ochraně přírody, která by tuto komplikovanou situaci měla vyřešit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů