Úterý, 23. dubna 2024

Příroda nejen kolem nás

Příroda nejen kolem nás
S internetovou adresou http:// www.enature.com by měl být spokojen každý, komu není lhostejná příroda a životní prostředí. Lze tu najít informace o stovkách rostlin, stromů, zvířat. V živočišné říši jsou zastoupeni bezobratlí (motýli, pavouci, měkkýši, hmyz) i obratlovci (ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci). Text je vždy doprovázen fotografiemi příslušných rostlin či zvířat. Stránky rovněž obsahují údaje o významných parcích Ameriky a výsledky pozorování ptáků na daném území v aktuálním měsíci (pozorování se realizuje v USA). Ve školách mohou stránky obohatit hodiny přírodopisu a angličtiny.
Jazyk: Protože jsou stránky v angličtině, je možné v rámci mezipředmětové spolupráce projít požadované části v hodinách konverzace, rozšířit slovní zásobu a vytvářet dvojjazyčné projekty s přírodopisnou tematikou.
Charakteristika: Vstupní stranu nelze přehlédnout. Je tvořena v duchu první strany barevného magazínu. Využívá tedy množství barev, obrázků i členění do sloupců a oken. Přesto není nepřehledná. Navigační lišta je umístěna nahoře ve dvou barevně odlišených horizontálních proužcích, součástí je i možnost vyhledávání. Pod ní se stránka dělí do čtyř sloupců, každý z nich potom do několika malých oken. Levá část zabírá nejvíce prostoru, pod obrázkem šelmy je nabídka třinácti rubrik (jednotlivé živočišné a rostlinné druhy - například Amphibians, Mammals, Native Plants, Trees), které tvoří páteř webu. Spodní část levého sloupce je věnovaná obrazovým a textovým upoutávkám na některá témata. Uprostřed stránky jsou dva užší sloupce, jeden umožňuje přímé vyhledávání regionu v rubrice Parks and Refunges, druhý upoutává Gallery a online Wildlife list, do kterého je možné se zapojit po registraci. Poslední - pravá, nejužší část, je komerční.
Rubrika: Amphibians
Stručný popis: Rubrika obsahuje nabídku sedmi podrubrik - salamanders, frogs, turtles, crocodilians, lizards, snakes, all amphibians. Kliknutím si otevřeme jednu z nich a získáme seznam patnácti barevných fotografií s popisy a možností nechat načíst další seznamy. Označením vybrané fotografie se nám obrázek zvětší a k němu se zobrazí informace o daném, v našem případě obojživelníku. Seznámíme se s jeho charakteristikou, rozmnožováním, potravou, místem výskytu, případně zajímavostmi. Všechny rubriky jsou vytvářeny stejným systémem.
Doporučení: Stojí za to se jednoduchým způsobem zaregistrovat, a tím si umožnit návštěvu rubriky Nature Theater, ve které můžeme zhlédnout \"a movie\" - třeba dobrodružství korálového útesu.
[*]
AUTOR: Dana Zářecká,
autorka je učitelkou na základní škole
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů