Čtvrtek, 25. dubna 2024

Konference EUMETSAT v Praze

Konference EUMETSAT v Praze

Ve dnech 31. května – 4. června 2004 se bude v Praze na pozvání Českého hydrometeorologického ústavu konat výroční konference EUMETSAT (European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites – Evropská organizace pro využívání meteorologických družic). Jednání konference se zaměří především na MSG-1 (Meteosat-8), družici nové generace, která je v operativním provozu od ledna 2004, a dále mimo jiné i na využití družic pro monitorování životního prostředí a výzkum možných změn klimatu.

Česká republika je připravena stát se přidruženým členem EUMETSAT. Návrh na sjednání Dohody o statutu spolupracujícího státu mezi vládou České republiky a Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic by měl být projednán vládou ČR ve středu 26. května 2004. Členství v této organizaci umožní České republice neomezený přístup k veškerým informacím pořízenými družicemi EUMETSAT.
-----------------------------------------------------

Meteorologické družice jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů informací moderní meteorologie a spolu s radarovým pozorováním jsou v současnosti základním nástrojem pro monitorování aktuálního počasí a především pro velmi krátkodobé předpovědi extrémních jevů. Využívají se také ke globálnímu i lokálnímu monitorování vegetace, teploty povrchu moří a oceánů, ohnisek velkých požárů, sněhové pokrývky a oceánského ledu.

EUMETSAT je mezinárodní organizace, jejímž hlavním posláním je vývoj a provoz evropských meteorologických družic. Sídlo EUMETSAT je v německém Darmstadtu. Organizace zajišťuje provoz družic Meteosat a MSG (Meteosat Second Generation). Tyto družice jsou pro Evropu klíčové, protože představují nepřetržitý celoplošný zdroj informací o stavu a vývoji atmosféry v evropském regionu a přilehlých oblastech.

 Eva Veverková
tiskové odd. MŽP

Pro další informace doporučujeme:

http://www.eumetsat.de/
http://www.chmi.cz/EUMETSAT2004/

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů