Čtvrtek, 25. dubna 2024

České Budějovice jsou letos první v Evropě!

České Budějovice jsou letos první v Evropě!

České Budějovice jsou prvním městem, které se letos v Evropě přihlásilo k akci Evropský den bez aut a Evropský týden mobility 2004. Primátor města Miroslav Tetter podepsal Chartu 2004 (závazný dokument), dne 6. května 2004. Statutární město České Budějovice se zapojují do této osvětové aktivity již od roku 2001 a patří v Evropě k nejaktivnějším městům.

Evropský den bez aut a Evropský týden mobility jsou osvětové a propagační akce, které mají v evropských městech podpořit nový přístup, zaměřený na ekologicky přijatelnější a udržitelnější způsoby dopravy, a napomoci při omezování individuální automobilové dopravy ve městech. Orgány místní samosprávy přitom mohou představit svá města v jiném světle a zvýšit povědomí občanů o dopadech různých způsobů dopravy na životní prostředí. O úspěchu akce celoevropského rozsahu svědčí účast 760 měst v roce 2000, 1005 v roce 2001, 1448 v roce 2002 a 1498 v roce 2003.

Cílem Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility je:

-      upozornit občany na problematiku automobilové dopravy ve městech

-      nenásilně jim doporučit možnost používat jiné dopravní prostředky (MHD)

-      povzbudit aktivní přístup občanů a občanských sdružení ke svému městu.

Důležité je, že hlavní úsilí zde vychází od městských úřadů a magistrátů měst, které zde mohou nejen upozorňovat na problémy města, ale také ukázat svou ochotu o dopravní problematice otevřeně jednat a zodpovídat se občanům měst z vlastní činnosti.

V letošním roce budou Evropský den bez aut a Evropský týden mobility tematicky zaměřeny na: “Bezpečné ulice pro děti“. Zúčastnit se mohou všechna města. Podmínkou je podepsání Charty (dokument, ve kterém jsou stanovena pravidla a rámec akce). Všechny potřebné informace lze nalézt na internetové stránce MŽP.

Je nyní jen na vás, představitelích českých měst a obcí, zda se k této akci připojíte.

Informace lze nalézt na:          
www.env.cz/edba
www.22september.org

Mgr. Eva Veverková 
tiskové odd. MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů