Čtvrtek, 28. března 2024

Utopí se Zloničtí v odpadu?

Utopí se Zloničtí v odpadu?
V opuštěném komplexu budov nedaleko Zlonic je již několik let obrovská skládka, která se neustále rozrůstá. K pozemku se však nikdo nehlásí.

ONDŘEJ ŠPALEK

Kladensko/Zlonice - Scenérie z válečných či apokalyptických filmů připomíná areál bývalého ředitelství státního statku nedaleko Zlonic. Dvouhektarový rozpadající se komplex budov totiž údajně patří již neexistujícím firmám, nikdo se k němu nehlásí a tak zde vznikla černá skládka. Ta narostla do obrovských rozměrů a během několika let zaplnila téměř celý komplex. Výjimkou zde nejsou ani několikametrové hromady navršených pneumatik v těsné blízkosti místního potoka. Podle zlonického starosty Josefa Richtra se jedná takřka o ekologickou katastrofu.

\"Nejhorší na tom je, že odpadu neustále přibývá. My s tím těžko něco uděláme a nikoho jiného ten problém ani nezajímá,\" pokrčil rameny. Dodal, že jsou zde navíc problémy se zloději.

\"Je tady spousta cihel, traverz a podobně. Dříve sem jezdily celé gangy a v klidu celý den rozebíraly haly,\" uvedl Richtr. Zhruba před rokem byli v areálu nalezeni dva zavraždění muži, ale podle policistů zde k jiné trestné činnosti nedochází.

\"Jsou to holé stavby, kde není co ukrást. Nic odtud hlášeno nemáme,\" sdělila kladenská policejní mluvčí Jana Dětská. S tím však Richtr zásadně nesouhlasí.

\"Rozkrádá se to dál, každou chvíli jsou odtud slyšet zvuky nějaké činnosti. Navíc se v opuštěných halách schází mládež, která holduje drogám,\" reagoval. Zlonickým případem se před časem zabývala Česká inspekce životního prostředí, ale nic nevyřešila.

\"Neznáme majitele pozemku ani toho, kdo je za skládku zodpovědný. Proto můžeme těžko něco podnikat,\" uvedla inspektorka Renata Švarcová. Řešení je tedy podle Richtra v nedohlednu.

\"Jistí lidé nám před časem radili, abychom areál oplotili. Kdybychom to udělali, druhý den ráno by byla drátěnka pryč. Teď můžeme leda tak čekat, než se stane nějaké neštěstí, protože si sem dost často chodí hrát malé děti a nikdo neví, co na ně v tom odpadu může čekat,\" konstatoval hořce starosta.
Zdroj:Střední Čechy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů