Pátek, 19. dubna 2024

Otazníky kolem odpadů z čistírny stále zůstávají

Otazníky kolem odpadů z čistírny stále zůstávají
Čistírnu odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově čeká rekonstrukce. Po ní, v roce 2010, má plnit přísné evropské normy. Jestliže je nesplní, bude město platit 10.000 euro denně za znečišťování řeky.
Nejlevnější a nejlépe realizovatelná možnost, kdy ÚČOV zůstane na ostrově, bude stát okolo 15 miliard Kč. Náklady na stavbu mimo ostrov jsou až dvojnásobné. Zůstane-li současný model, kdy se z kalů získává bioplyn a pak kon čí na skládce, provoz se na ostrov nevejde. Návrh spalovat surový kal při teplotě nad 850 ˇC už ale odmítli radní Prahy 6 a 7. \"Spalování je ale evropským trendem, sníží množství pevného odpadu z čistírny až 10krát a plyny jsou filtrovány, takže neznečišťují ovzduší,\" říká ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Rostislav Čáp. Odborníci nyní zpracovávají studie jak kaly likvidovat, zda je například možné využít pro spalování již existující zařízení, např. elektrárnu Mělník. Při spalování mimo objekt je nutné vyřešit např. dopravu velkého množství surových kalů a také je jich uskladnění, kdyby firma, u níž by spalování probíhalo, například vypověděla smlouvu.
Ivan Kuptík

-Podle dohod s EU musí ČR do roku 2010 postavit nové čistírny odpadních vod ve více než 500 lokalitách. Náklady se odhadují na téměř 100 miliard korun. Komerční banka společně s francouzskou společností Veolia Water, která provozuje vodovody a kanalizace pro více než 3 miliony obyvatel ČR, proto uzavřely dohodu, na jejímž základě hodlají pomoci jednotlivým obcím. Veolia Water zabezpečí technické vyhodnocení projektu a zpracování žádosti pro čerpání dotace na výstavbu ze strukturálních fondů EU. Komerční banka pomůže obcím zajistit financování projektu, protože EU přispívá pouze 65 procenty a prostředky vyplatí až po ukončení stavby.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů