Středa, 24. dubna 2024

Červen, měsíc myslivosti a přírody

Červen, měsíc myslivosti a přírody
Jako každý rok si i letos připomínáme měsíc červen jako měsíc myslivosti. Připomeňme si, proč tomu tak je. Měsíc červen je měsícem nového zrodu života v přírodě. V tomto měsíci se rodí nejvíce mláďat v roce. Rodí se srnčata, laně rodí kolouchy, rodí se malí zajíčci, líhnou se malí bažantíci a káčata. V tomto měsíci se líhnou holátka zpěvného ptactva. Divocí holubi hřivnáči k nám přiletí z teplých krajin, aby přivedli na svět svoje holoubátka. Chránění dravci - káňata, jestřábi, krahujci a poštolky - líhnou svá mláďata. Prostě většina druhů volně žijících zvířat a ptactva přivádí na svět své potomstvo.
Je několik faktorů, které toto důležité dění v přírodě ovlivňují. Mimo počasí, které ovlivnit nemůžeme a které někdy tvrdým způsobem postihne toto dění v přírodě, je tu další velmi důležitý faktor, který můžeme my lidé velice ovlivnit. To je hlavně klid a co nejmenší pohyb v přírodě. Chovejme se proto v tomto měsíci k přírodě velmi citlivě a ohleduplně. Choďme pouze po cestách, nehlučme a chovejme se tiše. Nepouštějme psy volně pobíhat nejen v lese, ale ani po loukách, kde leží bezbranná srnčata, zajíčci a malí bažantíci. Uvědomme si, že jsme také součást této přírody a veškerého dění v ní, a podle toho se chovejme. Dopřejme všem tvorům v přírodě to, co chceme i my. Klid a ochranu. Jsme jediní tvorové v přírodě, kteří si ničí svoje životní prostředí, ale bohužel tím i životní prostředí ostatních obyvatel přírody. Ti to ovlivnit nemohou a bohužel na naše počínání doplácí a trpí.
Poděkováním za naše ohleduplné a citlivé chování k přírodě nám budiž vědomí, že i naši vnukové a pravnukové ještě uvidí ve volné přírodě zajíce, bažanta, srnku a další druhy zvěře a ptactva. Že za nimi nebudou muset chodit pouze do zoologické zahrady.
Julius Prepiak, Myslivecký spolek Lučany n. N.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů