Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Odbor životního prostředí v Příbrami podniká kroky ve věci likvidace černé skládky na Pichcích. Ta se částečně nalézá v katastru Dubna. \"Nechceme jen skládku odstranit, ale také zabránit jejímu opětovnému vzniku,\" řekl vedoucí příbramského Odboru životního prostředí Jiří Walenka.

Na Zemi se postupně stmívá, a to nejen večer. Mnozí vědci nevarují jen před globálním oteplováním, ale i před globálním zatemňováním. Nepatrné částečky vznikající spalováním ropných produktů a uhlí podle vědeckých měření stále více brání slunečnímu světlu při pronikání atmosférou. Informoval o tom britský odborný časopis Nature. Od konce padesátých let se množství záření snižovalo o dvě až čtyři procenta každých deset let.

TEXTILKY OBJEVILY DŘEVĚNÁ VLÁKNA
Textilky objevily kouzlo dřevěného vlákna právě ve chvíli, kdy se v Česku přestalo vyrábět. Svatební šaty z bukového dříví? Zní to prkenně, ale zářivě bílá látka, kterou ukazuje generální ředitel textilky Tiba Dvůr Králové Stanislav Sedláček, je měkká a prodyšná. Vlákno, z něhož byla utkána, však nepochází z bavlníkových plantáží, ale z lesů mírného pásma. Jmenuje se viskóza. V Tibě z ní dělají látky na šaty, záclony i povlečení. Veškerá surovina je z dovozu, ačkoli stromů u nás roste dost a technologii si přečtete v každé středoškolské učebnici. Textilky doma i v zahraničí se o viskózu doslova perou. Hotová tkanina jde na odbyt jako nikdy, ale suroviny pro ni čím dál méně. Celá Evropa je dnes prakticky závislá na jediném monopolním výrobci viskózy, rakouském Lenzingu, a ten si diktuje ceny.

Seminář pro zastupitele kraje a veřejnost o Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina proběhl v sídle krajského úřadu v pondělí 21. května. Jeho cílem bylo představit Plán odpadového hospodářství, jeho zdroje, cíle, důsledky a návaznosti. Přednášejícími byli zaměstnanci firmy ISES s.r.o., zpracovatelé plánu. Po ukončení prezentace probíhala zajímavá diskuse. „Nejvíce se debata rozvíjela na téma spolufinancování jednotlivých opatření plánu. Přednesen zde byl také záměr krajského odboru životního prostředí o vyhlášení grantu na podporu sběru separovaných složek komunálního odpadu. Diskutovali jsme také, jakým způsobem by měl být likvidován odpad z nemocnic, jichž je zřizovatelem kraj. Shodli jsme se, že nejlepším způsobem je spalování, ovšem na to v kraji zatím chybí dostatek spalovacích kapacit,“ řekl Zdeněk Fixa z krajského odboru životního prostředí. Seminář se konal pod záštitou krajského radního Iva Rohovského.

Liberecký kraj chce rozšířit ekologickou výchovu v mateřinkách
Liberecký kraj chce rozšířit ekologickou výchovu do všech mateřských škol. Krajské odbory životního prostředí a zemědělství proto ve spolupráci se Společností pro Lužické hory připravují projekt pod názvem MRKVIČKA, jehož cílem je právě podpora ekologické výchovy pro děti předškolního věku. Je to obdoba celorepublikového projektu MRKEV (Metodika realizace komplexní ekologické výchovy), který je určen základním a středním školám. Vznik projektu iniciovali sami pedagogové mateřských škol, kteří si stěžovali na nedostatek vzdělávacích materiálů i příležitostí k vzdělávání a výměně zkušeností v oblasti ekologické výchovy. Součástí projektu proto budou i exkurze do středisek ekologické výchovy a mateřských škol, kde už mají s ekologickou výchovou zkušenosti.

Skládku komunálního odpadu v Lánech zachvátil požár
Skládku komunálního odpadu v Lánech na Kladensku zachvátil 30. května požár. Na místo vyjelo několik jednotek středočeských hasičů. Oheň, který zasáhl plochu o výměře zhruba 600 metrů čtverečních, se jim podařilo dostat pod kontrolu během 40 minut. Žádné škodlivé látky do ovzduší zřejmě neunikly, řekl operační důstojník hasičů.

Recyklace odpadu má v Pardubickém kraji zaměstnat 100 lidí
Moderní recyklace odpadu by mohla v Pardubickém kraji vytvořit až 100 pracovních míst. Uplatnění by našli i málo kvalifikovaní lidé, kteří by jinak měli malou šanci získat práci. Krajský odpadový plán počítá v regionu s téměř 50 novými sběrnými dvory, zařízeními pro zpracování autovraků či stavebních odpadů, kompostárnami a čtyřmi podniky na likvidaci elektrospotřebičů. Současná míra nezaměstnanosti v kraji se pohybuje kolem deseti procent a bez práce bylo koncem února 25 633 lidí.

Španělsko začne čerpat zbytek ropy z vraku tankeru Prestige
Španělská firma Repsol začne tento týden čerpat na 13 000 tun ropy z vraku tankeru Prestige, který leží asi 250 kilometrů od galicijského pobřeží na severozápadě země v hloubce téměř čtyř kilometrů. Oznámila to španělská vláda. Ropu bude Repsol odčerpávat ze čtyř otvorů, které se k tomuto účelu prorážejí v plášti vraku. Odčerpávání ropy za pomoci hliníkových balonů by měla ukončit v říjnu. Náklady na operaci kabinet odhaduje na 99,3 milionu eur. Tanker Prestige se rozlomil na dvě části a potopil 19. listopadu 2002 u galicijských břehů. Způsobil největší ekologickou katastrofu v dějinách Španělska.

OD ČERVNA LZE ŽÁDAT O DOTACE NA ZALESNĚNÍ ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY
Podmínkou je minimální výměra půl hektaru. Zájemci mohou podávat žádosti o dotace na zalesňování a zakládání porostů rychle rostoucích dřevin na zemědělské půdě do poloviny června. Objem podpor na tento účel by se měl letos více než ztrojnásobit na 150 milionů korun. Zalesňování stát podporuje proto, aby se snížil podíl orné půdy. V tuzemsku je podíl zornění asi 72 procent, zatímco průměr v EU je kolem 50 procent. Dotace jsou součástí Horizontálního plánu rozvoje venkova, který slouží k čerpání strukturálních fondů EU. Dotace na založení lesa činí 92.000 korun na hektar listnáčů a 74.000 korun na hektar jehličnanů. Na následnou péči o porost může žadatel získat po dobu pěti let 12.000 korun na hektar ročně. Dalších 4200 až 8600 korun z hektaru ročně po dobu 20 let mohou představovat náhrady za ukončenou zemědělskou výrobu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů