Pátek, 29. března 2024

Křídlatka utiskuje okolní rostliny

Křídlatka utiskuje okolní rostliny
Pojizeří - Mezi původem cizí rostliny, které se v naší přírodě velmi rychle rozšířily, patří i křídlatka japonská. Můžeme se s ní hlavně setkat podél řek a potoků, kde vytváří bujnou vegetaci.
O jejím vlivu na životní prostředí jsme hovořili s Ing. Františkem Hejdukem ze Státní rostlinolékařské správy v Semilech.

V čem je nebezpečí této rostliny?

Křídlatka japonská a sachalinská nebo případně její kříženci začaly na našem území nejdříve osídlovat břehy řeky Jizery a později se rozšiřovaly na ostatné plochy, kde svým rychlým růstem utlačovaly ostatní vegetaci. Křídlatka totiž vytváří veliké množství nadzemní hmoty. Není však možné opomenout ani její úmyslné vysazování do zahrádek jako dekorativní rostliny. Její vegetace, zakrývající části pozemků, mohou dorůstat do výšky okolo dvou metrů.

To je podobný případ jako s bolševníkem velkolepým. Také se dovezl do zámeckých parků.

Původ křídlatky je oblast Asie - Japonsko, Tchajwan, severní Čína. Do Evropy se začala dovážet v 19. století jako zahradní rostlina. V té době se však její potenciál k rychlé dominanci neprojevil. Dnes ji můžeme považovat za zdomácnělou na celém území České republiky. Narozdíl od vzpomínaného bolševníku však nepůsobí při styku alergické reakce.

Ale jaký má vztah k životnímu prostředí?

Každá rostlina, je-li zastoupena v únosné míře, je v celém ekosystému opodstatněná. Jiné však je, když se přemnoží a začne agresivně vytlačovat původní vyvážené vztahy přirozené složky domácí vegetace. Dnes takto rozšířené rostliny nazýváme invazními druhy.

Jaká je obrana proti dalšímu rozšiřování křídlatky?

Především regulací několika způsoby - mechanicky a chemicky. Vytrháváním, vykopáváním a sekáním zabráníme křídlatce vytvořit dostatek zásobních látek v oddencích. Rostlina se vyčerpá. Nevýhodou je zahušťování porostů při menší četnosti našich zásahů. Při chemickém postřiku se vybere určitý herbicid, který je biologicky účinný a vhodný k použití podle místa jejího výskytu. Výběr by měl být v souladu se Seznamem registrovaných prostředků na ochranu rostlin pro daný rok. Nejlepší postup je asi takový, porost posekat a při výšce asi metr použít chemický postřik.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů